Akcie Malaysia Airlines padají, stát zvažuje privatizaci

Ilustrační foto (Boeing 777 Malaysia Airlines)

Ilustrační foto (Boeing 777 Malaysia Airlines) Zdroj: Aero Icarus, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Akcie aerolinek Malaysia Airlines od rána prudce klesají v reakci na pád letu MH17 nad Ukrajinou. Pro malajsijského dopravce je to už druhá rána v krátké době po březnovém zmizení letu MH370.

Akcie Malaysia Airlines od rána klesly až na 18,8 ringgitu, vzápětí část ztrát umazaly, když vystoupaly na 20,5 ringgitu, což představuje ztrátu 11,1 procenta. Malajsijská burza klesla o 0,5 procenta.

„V Číně se po pádu Mh370 objevily silné protimalajsijské nálady. Ještě uvidíme, jestli tato situace bude míst stejný vliv a povede k masivnímu výprodeji,“ řekl agentuře Reuters analytik společnosti AmResearch.

Podle některých ale aerolinky postižené krátce po sobě dvěma katastrofami nelze zachránit. „Nedokážu si představit, co by museli udělat, aby se zachránili,“ řekl AP malajsijský analytik Mohshin Aziz. „Co se týče toho, jak jsou vnímáni, jsou téměř ztracení. Je velice těžké bojovat proti špatné pověsti.“

Akcie Malaysia Airlines v posledních pěti letechAkcie Malaysia Airlines v posledních pěti letechAkcie Malaysia Airlines v posledních pěti letech|Yahoo Finance

Let malajsijských aerolinek mezi Amsterdamem a Kuala Lumpur byl zřejmě sestřelen nad východní Ukrajinou, všech 298 lidí na palubě zemřelo. Na palubě ztraceného letu MH370 z Kuala Lumpur do Pekingu bylo 239, letoun zřejmě zmizel nad Indickým oceánem.

Březnová ztráta letu MH370 měla za následek nejhorší hospodářské výsledky za první čtvrtletí malajsijských aerolinek v jejich historii. Data za druhé čtvrtletí zatím nejsou k dispozici, lze ale předpokládat, že neštěstí mělo déle trvající dopad.

Malajsijské ministerstvo dopravy hájí rozhodnutí svých aerolinek poslat letoun přes východní Ukrajinu. „Všechno bylo v souladu s Mezinárodní asociací pro leteckou dopravu IATA a letadlo letělo koridorem, který mu byl určený. To potvrdila i IATA,“ vedl malajsijský ministr dopravy Liow Thong Lai. Podle něj stejnou trasou dosud létalo 15 z 16 asijsko-pacifických aerolinek.

Podle Reuters se malajsijský státní investor Khazanah Nasional Bhd pokusí Malaysia Airlines zachránit prostřednictvím privatizace, která by měla být prvním velkým krokem v rámci restrukturalizace dopravce. „Jsem přesvědčen, že vedení podpoří snahu aerolinek získat zpět důvěryhodnost,“ řekl Bertrand Grabowski z DVB Bank.