American Airlines zvýšily zisk, navzdory odstávce boeingů 737 MAX

Odstavené letouny 737 MAX aerolinek American Airlines

Odstavené letouny 737 MAX aerolinek American Airlines Zdroj: Reuters

Letadlo společnosti American Airlines.
Letadlo American Airlines
Letadlo společnosti American Airlines
Boeing 737 MAX v barvách aerolinek United Airlines
V okolí výrobních závodů Boeingu se hromadí nepředané letouny 737 MAX
6
Fotogalerie

Americká letecká společnost American Airlines ve druhém čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o 19 procent na 662 milionů dolarů (15,2 miliardy korun). Nucenou odstávku letadel Boeing 737 MAX, která po dvou nehodách nemohou od jara do vzduchu, pomohla kompenzovat vysoká poptávka po osobní přepravě. Aerolinky současně oznámily, že kvůli problému s boeingy letos odepíšou ze zisku před zdaněním kolem 400 milionů dolarů.

Očištěný zisk na akcii ve čtvrtletí mírně přesáhl odhady analytiků v průzkumu společnosti Refinitiv. Činil 1,82 dolaru na akcii, zatímco odhad zněl 1,80 dolaru. Celkové provozní náklady pak vzrostly o tři procenta na 11,96 miliardy dolarů.

Hospodaření všech předních aerolinek ve Spojených státech podpořily vyšší ceny letenek. Přepravci si je mohli účtovat, neboť s vyřazením boeingů po celém světě se snížila i přepravní kapacita.

American Airlines, které jsou v USA druhým největším provozovatelem letounů 737 MAX, vyřadily z provozu 24 těchto letadel nejméně do 2. listopadu. To znamenalo nutnost zrušit asi 115 letů denně. Aby tento výpadek a absenci nových dodávek letadel 737 MAX firma kompenzovala, prodlouží životnost jiných modelů 737, některých strojů Boeing 757 a také letadel Airbus A320.

Největší americké aerolinky v osobní přepravě zvýšily spodní hranici předpovědi celoročního očištěného zisku na akcii ze čtyř na 4,5 dolaru, horní 6 dolarů nechaly beze změny.