United Airlines i přes problémy s boeingy zdvojnásobily zisk a chystají odkup akcií

Letadlo United Airlines

Letadlo United Airlines Zdroj: Reuters

United Airlines (ilustrační foto)
United Airlines
3
Fotogalerie

Aerolinky United Airlines překvapivě i přes výpadek boeingů meziročně více než zdvojnásobily zisk na 1,1 miliardy dolarů (25 miliard korun). Americká letecká společnost to uvedla v úterý po uzavření burz a oznámila nový plán na odkup akcií ve výši tří miliard dolarů. Díky silné poptávce dokonce mírně zvýšila odhad zisku na letošní rok.

United Airlines přitom minulý týden oznámily, že nechají své letouny Boeing 737 MAX mimo provoz do 3. listopadu. V září tak společnost bude muset zrušit kolem 2100 letů a v říjnu 2900.

Toto rozhodnutí se očekávalo, neboť koncem června americký Federální úřad pro letectví (FAA) našel nové, potenciálně rizikové problémy letounů Boeing 737 MAX. Společnost Boeing tehdy uvedla, že náprava nových problémů potrvá nejméně do září. Už dříve vyřadily United Airlines z provozu svých 14 letadel 737 MAX do počátku září.

Letadla 737 MAX, která jsou nejprodávanějším modelem Boeingu, byla po celém světě odstavena mimo provoz v březnu. Důvodem byly dvě letecké katastrofy s 346 oběťmi na životech.

Jakmile regulátoři pustí tyto stroje do vzduchu, každý z nich bude muset projít přípravou, která si vyžádá 100 až 150 hodin, a k tomu je nutno připočíst nové školení pilotů, uvedly United Airlines.

Tržby společnosti, která provozuje pravidelnou linku z Prahy do New Jersey, se v uplynulém čtvrtletí meziročně zvýšily o téměř šest procent na 11,4 miliardy dolarů. Výsledky překonaly očekávání analytiků a firemní akcie po úterním skončení burzovního obchodování mírně posílily.