Američtí letečtí obři urovnali spor s vládou, mohou se spojit

American Airlines

American Airlines Zdroj: CC BY-SA 2.0: Aero Icarus

Americké letecké společnosti American Airlines a US Airways Group se s federálním ministerstvem spravedlnosti dohody na urovnání antimonopolní žaloby proti plánu jejich fúze. American Airlines a US Airways se tak v únoru spojí a vytvoří největší leteckou společnost světa.

Vzniku největší letecké společnosti světa již nic nebrání. Dohoda s ministerstvem však po obou aeroliniích požaduje, aby se vzdaly některých odletových stání na hlavních letištích ve Washingtonu, New Yorku a dalších velkých městech v USA ve prospěch nízkonákladových přepravců. Ministerstvo spravedlnosti a několik amerických států podalo v srpnu k soudu návrh na zablokování fúze, který argumentoval obavami z omezení konkurence a následného zvýšení cen.

Přepravci namítali, že spojení naopak konkurenci na americkém trhu letecké přepravy posílí, neboť vznikne velký konkurent společnostem United Airlines a Delta Air Lines, které v posledních letech díky akvizicím a fúzím výrazně expandovaly. Soudní líčení mělo začít 25. listopadu, obě firmy ale dávaly opakovaně najevo, že by rády uzavřely mimosoudní vyrovnání.

Vzájemná dohoda podle ministra spravedlnosti Erica Holdera zajistí větší konkurenci na leteckých linkách v rámci Spojených států. Dohodu o převodu odletových a příletových míst označil jeho úřad za „průlomovou“.Společnost, která z fúze vzejde, by se měla jmenovat American Airlines Group a podle počtu přepravených cestujících bude největší na světě. Po dokončení fúze by měly mít na leteckém trhu v USA čtyři největší aerolinky podíl více než 80 procent.