Anabáze kolem Amazonu v Brně pokračuje, Hašek chce najít jinou lokalitu

Sklad Amazonu

Sklad Amazonu Zdroj: Scottish Government, Flickr.com (CC BY-NC 2.0)

Jihomoravský kraj se nechce Amazonu vzdát. Úřad hejtmana Michala Haška nabídne americké internetové společnosti další prostor pro zamýšlenou investici. Rozhodovat však bude kraj, nikoliv město Brno. Hašek svým prohlášením reagoval na včerejší rozhodnutí brněnských zastupitelů, kteří distribuční centrum Amazonu už potřetí odmítli.

Teoreticky by mohl hejtman Hašek nabídnout pouze jedno místo - Blučiny na Brněnsku. Starosta Josef Srnec však řekl, že obec žádný obří sklad nechce. Dosud nevyužívaná zóna o rozloze 55 hektarů leží u dálnice D2 a 20 kilometrů od brněnského letiště.

Hašek blíže nespecifikoval, o jaké místo by se mělo jednat. Je ale přesvědčen, že pokud americká firma na nabídku kývne, krajské zastupitelstvo ji schválí.

Podle seznamu průmyslových zón na jižní Moravě existují sice ještě dvě průmyslové zóny přímo u tuřanského letiště, ty jsou však zatím pouze v plánu a na jejich místě je dnes pole. Navíc na nich nemůže stát logistická hala, plochy jsou určené pro takzvanou smíšenou výrobu. Další zóny už nejsou v dosahu letiště.

Amazon láká také Moravskoslezský kraj

Jihomoravský hejtman není sám, kdo chce pro Česko investici i příslib pracovních míst zachránit. Amazon do své průmyslové zóny v Mošnově láká také Ostrava. Město má o přítomnost Amazonu v regionu zájem, a ten stále trvá, jak už několikrát potvrdil ostravský primátor Petr Kajnar. Podle něj mošnovská zóna nabízí vybudovanou kvalitní infrastrukturu, dopravní spojení, včetně letiště a napojení na železnici. V průmyslové zóně je podle Kajnara nyní volných asi 80 hektarů pozemků.

Do anabáze kolem Amazonu se vložil také premiér Bohuslav Sobotka. Jak po neúspěšném hlasování v Brně prohlásil, požádal ministra průmyslu Jana Mládka aby prostřednictvím CzechInvestu nabídl americké společnosti jiné vhodné lokality. „Vzhledem k tomu, že druhá zvažovaná investice Amazonu v Dobrovízi se vyvíjí zatím velmi dobře, tak vláda nabídne Amazonu průmyslové zóny, které jsou v tuto chvíli připraveny,“ dodal Sobotka.

Rozhodnutí je na Amazonu
Samotný Amazon se po posledním neúspěšném hlasování rozhoduje, zda svou investici definitivně pohřbí nebo bude dál jednat. Manažeři developerské firmy CTP Invest po jednání opustili sál s tím, že nebudou nic komentovat. Ještě večer informovali o výsledku jednání Amazon. Rozhodnutí je tak v současné době pouze na Amazonu, jak informovala Česká televize.

V brněnském zastupitelstvu návrh neprošel o tři hlasy

Při úterním hlasování brněnského zastupitelstva chyběly jen tři hlasy, aby developer CTP Invest mohl odejít se schválenými smlouvami. Firma nakonec narazila. Zastupitelům se totiž nelíbilo, že CTP Invest už pracoval na městských pozemcích. Politici také připomněli, že současný územní plán nedovoluje stavět na těchto pozemcích logistická centra.

Hlasování kromě jiného poznamenaly také zmatky. Zastupitel za ODS Vít Bláha na svém účtu na Twitteru uvedl, že svým odchodem ze sálu v době hlasování chtěl snížit kvórum, aby k prosazení projektu stačil menší počet hlasů. Jak ho ale upozornil kolega Oliver Pospíšil, tento mechanismus zastupitelstvo vůbec nezná.

Pro nakonec zvedlo ruku 25 zastupitelů (viz tabulka), velká většina ostatních se zdržela hlasování nebo rovnou odešla ze sálu. Nehlasovalo ani šest členů ČSSD, strana si přitom minulý týden odhlasovala podporu Amazonu.

Jak hlasovali brněnští zastupitelé?
ČSSD má 19 zastupitelů – 13 bylo pro, 6 nehlasovalo
ODS má 14 zastupitelů – 2 byli pro, 2 se zdrželi, ostatní nehlasovali
TOP 09 má 8 zastupitelů – 6 bylo pro, 2 se zdrželi
KDU-ČSL má 6 zastupitelů – 4 byli pro, 2 nehlasovali
KSČM má 4 zastupitele – 2 se zdrželi, 2 nehlasovali
Strana zelených má 3 zastupitele, všichni byli proti
jeden nezařazený zastupitel nehlasoval
Spory o vybudování center Amazonu v ČR trvají již několik měsíců
22. října 2013 - Americký internetový obchod Amazon oznámil, že plánuje nejpozději v roce 2014 otevřít v ČR dvě distribuční centra pro evropské zákazníky. Jedno má být v Dobrovízi u Prahy, distribuční centrum v Brně pak v průmyslové zóně Černovická terasa. Do tří let od otevření by mělo vzniknout až 4000 nových dlouhodobých a dalších 6000 sezonních pracovních míst. Informace o tom, že Amazon hledá v ČR místo pro umístění logistického centra, byla zveřejněna v tisku již v dubnu 2013.
19. listopadu 2013 - Občanské sdružení Čisté Tuřany z Brna se postavilo proti stavbě skladu Amazonu u Brna. Požadovalo zpracování studie vlivu na životní prostředí EIA. Se stejným požadavkem vystoupila i radnice brněnské městské části Slatina.
5. prosince 2013 - Amazon uvedl, že hodlá otevřít distribuční centra v ČR nejpozději v září 2014. Chce stihnout předvánoční trh.
6. prosince 2013 - Lidé v Dobrovízi u Prahy v referendu odmítli výstavbu distribučního centra Amazonu. Obyvatelé stavbu odmítli hlavně z toho důvodu, že se obávali zvýšené dopravní zátěže a toho, že by se centrum o ploše 95.000 metrů čtverečních otevřelo dříve než plánovaný obchvat obce.
10. prosince 2013 - Brněnští zastupitelé schválili dokument, ve kterém stojí, že vybudování logistického centra Amazonu na Černovické terase v Brně je podmíněné vytvořením napojení průmyslové zóny na dálnici D1. Jako alternativu k Brnu nabídl Amazonu pozemky správce průmyslové zóny v Holešově.
12. prosince 2013 - Stavební úřad povolil změnu územního řízení potřebnou pro výstavbu distribuční centra Amazon u Dobrovíze. Obec oznámila, že se proti tomu odvolá.
31. prosince 2013 - Proti výstavbě distribučního centra Amazonu se kromě Dobrovíze v okrese Praha-západ odvolala také sousední obec Hostouň.
8. ledna 2014 - Developer komerční zóny Dobrovíz oznámil, že v distribučním centru Amazonu by mělo ve špičce pracovat 3400 lidí. Amazon dříve zmiňoval více zaměstnanců.
15. ledna 2014 - Brněnští radní neschválili návrh smlouvy mezi městem a Ředitelstvím silnic a dálnic o stavbě sjezdu z D1 do průmyslové zóny kvůli Amazonu.
21. ledna 2014 - Zastupitelé Brna neschválili smlouvu s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) o výstavbě dálničního sjezdu do průmyslové zóny v Černovicích.
27. ledna 2014 - Developerská společnost CTP Invest požádala brněnského primátora Romana Onderku (ČSSD), aby svolal mimořádné zasedání zastupitelstva. To mělo znovu schvalovat smlouvu mezi městem a ŘSD o vybudování sjezdu z dálnice D1, která byla podmínkou pro prodej pozemků společnosti CTP. Ta by je poskytla americké společnosti Amazon.
29. ledna 2014 - Brněnští radní na zasedání schválili záměr, díky němuž je možné doplnit dodatkem již schválenou smlouvu s developerskou společností CTP Invest.
13. února 2014 - Zastupitelé Dobrovíze schválili memorandum o spolupráci a smlouvu s developerem. Plány investora ale zatím narážejí na zamítavý postoj místního občanského sdružení, které se odvolalo proti rozhodnutí o umístění stavby.
14. února 2014 - Brněnští zastupitelé neschválili žádnou ze smluv, které by umožnily Amazonu vybudovat ve městě distribuční halu. V jednom usnesení odmítli jak smlouvu s developerem CTP o prodeji pozemků, tak s ŘSD o stavbě dálničního sjezdu.
16. února 2014 - Prezident Miloš Zeman označil neschválení smluv, které by umožnily americkému internetovému obchodu Amazon postavit v Brně distribuční halu, za „pitomé“.
26. února 2014 - Brněnští radní schválili dodatek smlouvy s developerem CTP týkající se stavby logistického centra Amazonu v černovické průmyslové zóně.
12. března 2014 - Středočeský kraj zamítl dvě odvolání proti stavbě a potvrdil, že americká firma může na 24 hektarech u Dobrovíze stavět. Další kroky se podle developera podniknou po podepsání smlouvy mezi obcí a developerskou firmou.
18. března 2014 - Brněnští zastupitelé opět neschválili smlouvy s developerem CTP Invest a ŘSD. Podle primátora Romana Onderky (ČSSD) je to definitivní konec projektu. Předseda vlády Bohuslav Sobotka označil neschválení projektu za promarněnou šanci pro Brno a požádal ministra průmyslu Jana Mládka, aby vláda prostřednictvím CzechInvestu nabídla Amazonu jiné průmyslové zóny pro výstavbu centra.
19. března 2014 - Ministr financí Andrej Babiš označil neschválení centra Amazonu za špatný signál investorům. Jihomoravský hejtman Michal Hašek řekl, že kraj nabídne společnosti Amazon další pozemky. Podle ministra Mládka agentura CzechInvest nabízí několik alternativních míst. Záměr nabídnout Amazonu průmyslovou zónu Mošnov oznámilo město Ostrava.