Arriva testuje v autobusech kamery

Autobusy firmy Arriva

Autobusy firmy Arriva Zdroj: Arriva

Jeden z největších tuzemských dopravců, společnost Arriva, zkouší od listopadu ve svých autobusech horkou novinku. Tři nově nasazená vozidla jsou vybavena kamerami, které snímají a ukládají dění na silnici. „Je to ochrana pro naše řidiče, aby měli případnou kolizi s ostatními účastníky silničního provozu zaznamenanou. Někdy je dokazování, jak se vše seběhlo, velice složité a kamera jim velmi pomůže,“ sdělil serveru E15.cz Zdeněk Abraham, ředitel firmy Probo Bus ze skupiny Arriva.

Tři nové autobusy z Vysokého Mýta nebyly pro testování novinky zvoleny náhodně. Firma s nimi počítá na linky z Berounska do Prahy, kde najezdí ročně více než 110 tisíc kilometrů. „Je to jeden z našich nejnáročnějších výkonů. Na linkách do Prahy se skoro nezastaví,“ doplnil Abraham. Natáčení provozu před vozidlem je na českých silnicích spíše vyjímečné.

Přečtěte si:

„Spočítali jsme si náklady na pořízení kamer a počty nehod a dospěli jsme k závěru, že by se nám to nevyplatilo,“ řekla E15.cz Kateřina Kratochvílová, ředitelka dalšího tuzemského dopravního velikána ICOMu. Natáčení provozu je ale rozšířené například v Rusku. Z na internetu zvěřejněných videí z tamních silnic často vstávají vlasy hrůzou na hlavě.