Automobilky fandí startupům

Ford vyšle své autonomní vozy do Evropy, konkrétně do Velké Británie a do Německa

Ford vyšle své autonomní vozy do Evropy, konkrétně do Velké Británie a do Německa Zdroj: Archiv

Nissan je na poli systémů autonomního řízení velmi aktivní. Nedávno představil komplexní řešení „samojízdy“ nazvané SAM, na němž spolupracuje s NASA.
Google stáhl náklady na svůj autonomní vůz o 90 %
Autonomní řízení
GM koupil startup Cruise, který svůj systém učí na vozech Chevrolet Bolt. Letos je tvůrci pošlou do sněhu
5
Fotogalerie

S rostoucími technologickými požadavky je automobilový průmysl ideálním místem, kde mohou prorazit mladé společnosti. Uvědomují si to také výrobci, kteří do startupů investují značné finanční prostředky.

A potvrzují to také výsledky analýzy poradenské společnosti Oliver Wyman. Podle ní se v průběhu první poloviny loňského roku do startupů v automobilovém průmyslu investovalo celkem 16,3 miliardy dolarů (417 miliard korun). A toto číslo roste, v porovnání s rokem předchozím o dvě stě milionů dolarů.

Naposledy oznámila akvizici startupu Argo AI americká automobilka Ford. Mladou společnost, jež se zabývá autonomním řízení vozů, vedou bývalí zaměstnanci Uberu a Alphabetu. Hodnota investice? Miliarda dolarů. Díky akvizici však bude automobilka schopná představit své vozy s plně automatickým režimem řízení již za čtyři roky. Podobnou investici udělal v loňském roce také koncern GM.

„Východiskem však vždy nemusí být pouze nákup firmy, potřebné je rovněž partnerství,“ řekla pro Bloomberg Anke Kleinschmidt z Daimleru. Právě německá automobilka nedávno uspořádala prezentaci, na které zástupci technologických firem předváděli investorům nejnovější technické inovace. Kromě náskoku oproti konkurenci je cílem také snaha o narušení dominance amerických gigantů, v čele s Googlem.

Pozadu nezůstává ani mladoboleslavská Škoda. Ta loni představila svůj program DigiLab, který má automobilku představit na věk digitalizace. Především má jít o vývoj inovativních řešení souvisejících s konektivitou a mobilitou. V rámci konference Mobility.Pioneers však značka spolupracuje také se zahraničními startupy, například na vývoji umělé inteligence nebo autonomního řízení.