Biopotraviny se úspěšně rozjely na Českých drahách

Jídelní vůz Českých drah

Jídelní vůz Českých drah Zdroj: JLV

Zájem cestujících o jídlo připravené z masa, brambor a zeleniny od českých ekofarmářů, které od začátku října nabízejí jako novinku jídelní vozy Českých drah, předčil očekávání. „Předpokládali jsme, že měsíčně se prodá asi 800 porcí. V říjnu to bylo přes 900. Pro začátek je to velký úspěch,“ hodnotí manažerka svazu ekologických zemědělců Pro-Bio Kateřina Nesrstová.

Svaz zprostředkovává dodávky biopotravin výhradně od tuzemských sedláků pro společnost JLV, která poskytuje gastronomický servis v restauračních vozech Českých drah.

„Zařazení biopokrmu na jídelní lístek jsme plánovali již delší dobu a reagujeme tím na rostoucí poptávku po bioproduktech,“ uvedl generální ředitel JLV Bohumír Bárta. Vlaky jezdí také na území Německa a Rakouska, kde jsou cestující na tuto nabídku zvyklí. Marketingový manažer JLV Martin Malúš potvrzuje, že o jídlo z bioproduktů je ve vlacích velký zájem. „Během listopadu stoupl jejich prodej asi o 35 procent,“ upřesnil. Mohl by se zvýšit i víc, ale nedostane se na všechny, kteří si z jídelníčku vybrali právě jídlo z bioproduktů.

Přestože biopotraviny jsou dražší než konvenční, cena hlavního jídla v kvalitě bio – vepřové pečeně na víně s dýní hokaido a šťouchanými brambory – je v jídelních vozech Českých drah stejná jako například „obyčejné“ svíčkové s knedlíkem. Na českém území stojí porce 129 korun. „Nabídku v bio kvalitě dotujeme. Chceme, aby si lidé na toto speciální menu zvykli,“ vysvětluje Malúš.

Dobrá reklama

Pro cestující Pendolinem a dalšími vlaky, jejichž restaurační vozy provozuje společnost JLV, dodává biovepřové farmář Josef Sklenář ze Sasova u Jihlavy. Díky tomu, že má vlastní jatka, je téměř výhradním dodavatelem vepřové pečeně pro JLV. „Je to pro nás reprezentativní záležitost,“ vítá novou příležitost Sklenář. Těší ho, že i v době, kdy lidé šetří při nákupech za jídlo, se v jeho případě řady odběratelů rozšiřují.

„Kromě soli a pepře jsou všechny suroviny od českých ekologických sedláků. S touto podmínkou jsme do spolupráce s firmou JLV šli,“ zdůrazňuje Nesrstová. Kuchyně JLV podstoupily kvůli rozšíření jídelníčku o biopokrmy certifikaci stejně jako ostatní biorestaurace. Jsou také pod pravidelným dohledem organizace Kontrola ekologického zemědělství.
S příchodem nového jízdního řádu od 10. prosince obmění společnost JLV i jídelníček. „Novinkou budou farmářské pokrmy, kdy nemusí jít striktně jídlo připravené z bioproduktů. Chceme je samozřejmě používat dál, třeba i v běžných pokrmech,“ doplnil Malúš.