Břehy Labe spojí nový most, Ředitelství vodních cest do něj investuje stovky milionů

Starý vojenský most ve Valech nad Labem

Starý vojenský most ve Valech nad Labem Zdroj: Obec Valy nad Labem

Vizualizace nového mostu
Stávající most
Stávající most
Stávající most
5
Fotogalerie

Ředitelství vodních cest dokončilo výběrové řízení na společnost, která postaví nový silniční most přes Labe. Spojení břehů mezi Valy a Mělicemi postaví společnost SMP ve spolupráci s Metrostavem. Konečná hodnota projektu je 213 milionů korun, vyplývá to z věstníku veřejných zakázek. Investor, ŘVC, vysoutěžil vítěze tendru až napodruhé. V prvním výběrovém řízení překročili všichni uchazeči o zakázku její požadovanou hodnotu.

„Stavba bude zahájena na letos na jaře, potrvá rok a půl. Nový ocelový most se bude vyrábět v halách mostárny a přiveze se pak po částech na staveniště. Po několik měsíců se tak bude most už stavět, ale na staveništi nebude ještě nic vidět,“ řekl deníku E15 Jan Bukovský, mluvčí Ředitelství vodních cest.

Dodal, že v původním zveřejnění zakázky se ocitla chyba v její hodnotě: ta je 213 milionů korun bez DPH, ne 2,1 miliardy korun, jak bylo původně uvedeno.

Součástí zakázky je nejprve odstranění stávajícího vojenského mostu, který je starý a v nevyhovujícím stavu. Na stejném místě poté vznikne nový ocelový most. Ředitelství vodních cest zároveň stanovilo jako podmínku provádění stavebních prací zabezpečení náhradního spojení formou osobního přívozu. Automobily budou objíždět oblast přes Přelouč.

Metrostav se na celém projektu bude podílet tak, že vypracuje rešerše dokumentace pro provádění stavby. Zatímco současný most, který půjde k zemi, je příliš nízký a nemohou pod něm proplouvat větší lodě, nový bude vyšší a dimenzovaný na dva pruhy.