Britský miliardář Branson může mít zájem o aerolinku Flybe, tvrdí tisk

Flybe/Bombardier Q400

Flybe/Bombardier Q400 Zdroj: Profimedia

Součástí Virgin Group jsou i aerolinky Virgin Atlantic
Letadlo společnosti Virgin Atlantic
Letadlo společnosti Virgin Atlantic
Richard Branson, Virgin
5
Fotogalerie

Britská letecká společnost Virgin Atlantic Airways, která je zčásti v rukou miliardáře Richarda Bransona, jedná o převzetí regionálních aerolinek Flybe Group. Napsala to na svém webu televize Sky News s odvoláním na nejmenované zdroje. Aerolinky Flybe Group minulý týden podlehly finančnímu tlaku a oznámily, že jsou na prodej. I v letošním roce totiž dopravce nejspíš vykáže ztrátu ve výši milionů liber.

Transatlantická letecká společnost by s Flybe získala nové pasažéry a také přístup ke kapacitám na londýnském letišti Heathrow.

Finanční stránku obchodu zpráva nezmiňuje. Tržní kapitalizace přepravce Flybe je podle firmy Refinitiv 21 milionů liber (619 milionů korun).

Podle dřívější zprávy televize Sky se o Flybe zajímá také firma Stobart Group, majitel londýnského letiště Southend, jehož předchozí nabídku aerolinky letos odmítly.

Virgin Atlantic, která provozuje zejména lety mezi Británií a Spojenými státy, je ve vlastnictví Bransonovy Virgin Group a americké letecké společnosti Delta Air Lines. V loňském roce společnost šestačtyřiceti letadly přepravila přes pět milionů osob.

Aerolinky Flybe provozují 78 letadel, z nichž většinu tvoří turbovrtulové stroje. Dopravce se zaměřuje především na regionální přepravu v rámci britských ostrovů a Evropy, létá také do Prahy. Ročně přepraví přibližně devět milionů pasažérů mezi více než osmi desítkami destinací.