Brusel schválil Čechům po letech průtahů první velký silniční projekt

Obchvat Moravských Budějovic

Obchvat Moravských Budějovic

Evropská komise schválila Česku poprvé v tomto programovém období příspěvek na velký silniční projekt. Jako první prošel sítem bruselské byrokracie po čtyřech letech fungování operačního programu Doprava obchvat Moravských Budějovic. Z unijních fondů na jeho proplacení přiteče 45,3 milionu eur.

Obchvat je přitom hotový od loňského října, kdy se po něm projela první auta. Přeložka je na hlavním tahu mezi Jihlavou a Znojmem, pro obyvatele města tak bylo její vybudování velkou úlevou. Dalších 15 velkých silničních akcí na souhlas Bruselu stále čeká.

Ministerstvo dopravy ale považuje první vlaštovku za naději pro další projekty. Průtahy připisuje důrazu komise na informace o vlivu staveb na životní prostředí a zapojení veřejnosti do schvalovacích procesů. „Překonání tohoto problému považuji za zásadní úspěch,“ uvedl náměstek ministra dopravy Lukáš Hampl.

V rámci operačního programu Doprava může Česká republika čerpat v letech 2007 až 2015 zhruba 150 miliard korun. Pro čerpání peněz na takzvané malé projekty stačí souhlas českého ministerstva dopravy. Velké stavby s celkovými investicemi přes 50 milionů eur ale procházejí podrobných schvalovacím procesem v Bruselu. Oproti silničářům jsou železničáři úspěšnější, komise už jim schválila šest velkých projektů s celkovou dotací přes 12 miliard korun.

V poslední době se stále častěji ozývají hlasy, že kvůli krácení rozpočtu fondu dopravy se nepodaří vyčerpat celý operační program Doprava.