Brzy začnou platit přísnější postihy za nelegální taxislužbu

Uber, ilustrační foto

Uber, ilustrační foto Zdroj: Reuters

Přehled. Jedno z hlavních lákadel Uberu spočívá v tom, že zákazník netápe v nejistotě. Na displeji sleduje, jak se k němu taxi přibližuje
Uber, ilustrační foto
Uber, ilustrační foto
Uber
Taxikáři boj proti Uberu nevzdávají
9
Fotogalerie

Za nelegální provozování taxislužby začnou od příštího týdne hrozit přísnější postihy. Ve středu vstupuje v účinnost novela zákona o silniční dopravě, která je zpřísňuje. Řidiči, kteří nemají oprávnění řidiče taxislužby, ani tuto činnost nevykonávají legálně pro určitého dopravce, budou moci dostat pokutu až 100 tisíc korun.

O způsobilost šoféra taxislužby bude moci řidič přijít hned po prvním závažném přestupku, jako je například předražování jízdného, nebo nepoužití taxametru. Kontrola se bude moci uskutečnit v cizím jazyce a je možné z ní pořizovat audio i videozáznam bez vědomí kontrolovaného řidiče.

Obce a města budou mít pravomoc prostřednictvím vyhlášky požadovat po taxikářích zkoušku z místopisu nebo obsluhy taxametru. Budou moci také stanovit zvláštní požadavky na vozidla taxislužby, například pokud jde o rozměry vozidla nebo plnění emisní úrovně. "Zvláštní požadavky na vozidla taxislužby nesmí zvýhodňovat určitého výrobce, tovární značku nebo typ vozidla," stanoví výslovně zákon.

Novela naproti tomu bere policistům a městským strážníkům právo odebírat průkaz řidiče taxislužby. Toto právo zůstane jen osobě pověřené výkonem státního odborného dozoru, a to je ve stanovených případech, například pokud byl řidič v posledních třech letech potrestán třeba za předražování jízdného.

Poslanci při schvalování ve Sněmovně nepřijali žádný pozměňovací návrh, který by vyšel vstříc alternativním sdíleným taxislužbám typu Uber. Poslanec ČSSD Václav Zemek neúspěšně navrhoval, aby u vozidel, která nemají taxametr, mohl místo dosavadní papírové smlouvy sloužit jako alternativní doklad záznam v mobilní aplikaci. Ministerstvo dopravy s tím ale nesouhlasilo.

Právě počínání firmy Uber vyvolalo v poslední době protesty klasických taxikářů. Na pražském letišti lepili na auta spadající pod Uber samolepky s tvrzením, že jde o nelegální transport. Na pondělí chystají další protest a chtějí od desíti ráno blokovat pomalou jízdou příjezd na Letiště Václava Havla.

Řidičům taxi zejména vadí to, že za Uber jezdí řidiči bez taxikářské koncese, nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Často také nemají vozidla označená názvem provozovatele a svítilnou s nápisem. Podobně se k jednání řidičů Uberu staví i pražský magistrát. Za prvních osm měsíců město zkontrolovalo 106 řidičů Uberu a uložilo pokuty za 725 tisíc korun.