Ohrozí taxikáři příjezd na letiště? Za pomalou jízdu proti Uberu jim hrozí pokuty

Taxikáři na letišti protestovali proti Uberu.

Taxikáři na letišti protestovali proti Uberu. Zdroj: Alexandr Malachovský

Taxikáři kritizují pro nečinnost pražský magistrát.
Od 14 hodin na letišti probíhal protest taxikářů.
Na letišti v Praze se sešly stovky taxikářů.
Na letišti taxikáři vyhlásili válku řidičům Uber.
5
Fotogalerie

Pražští taxikáři se na protest proti službám typu Uber chystají v pondělí od 10:00 blokovat pomalou jízdou příjezd na Letiště Václava Havla. Taxikáři chtějí opakovaně projíždět od Evropské třídy Lipskou ulicí k letišti a zpět na Evropskou. Na případné dopravní komplikace se chystají policie, strážníci, magistrát i dopravní podnik (DPP), konkrétní kroky ale nechtějí sdělit. Akci oznámilo Sdružení českých taxikářů. Letiště už vyzvalo cestující, aby počítali s možným zpožděním příjezdu do Ruzyně.

"Nebudeme předjímat postupy a nechceme o nich ani polemizovat, neboť situace se může oproti předpokladům vyvinout zcela jinak. Akce má začít okolo 10:00, ale musíme pracovat i s variantou, že žádná nebude. Žádné konkrétnosti uvádět nebudeme," řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Komentovat odmítl i případné postihy nebo přestupky, ke kterým by mohlo dojít. "Každý, kdo se dopustí protiprávního jednání, bude muset počítat s postihem," řekl pouze. Jeho kolega Jan Daněk dodal, že bezpečnostních opatření se bude účastnit několik desítek policistů.

Podle zákona o silniční dopravě řidič nesmí omezovat plynulost provozu bezdůvodně pomalou jízdou. Za to může dostat pokutu až 2000 korun na místě a ve správním řízení to pak může být 2500 korun. Body řidič nedostane. "Vždy je ale nutné přestupek prokázat," řekl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Kolik na letiště přijede taxikářů, není jasné. Davida Bednáře, který za sdružení vystupuje, se nepodařilo kontaktovat. Účast není možné vyčíst ani z facebookového profilu sdružení. To zde oznámilo, že taxikáři pojedou Lipskou ulicí směrem na letiště, zpět kolem hotelu Mariott a opět nájezdem před Evropskou třídou zpátky na Lipskou.

Připraveni zasáhnout budou strážníci městské policie. Není jasné, kolik strážníků v terénu bude. "O akci taxikářů městská policie samozřejmě ví. Bezpečnostní opatření ale řídí policie, které poskytujeme maximální součinnost," uvedla mluvčí strážníků Irena Seifertová.

Dopravní podnik bude podle mluvčí Anety Řehkové na situaci reagovat podle aktuálního dění. Zda autobusy na letiště dojedou, případně s jakým zpožděním, podle DPP nelze předjímat. Autobusy MHD se části úseku, který budou taxikáři blokovat, vyhnou. Jezdí totiž kolem Terminálu 3, kde je na silnici od něj k zbylým dvěma terminálům zákaz vjezdu a může tam pouze dopravní obsluha, tedy i autobusy.

Magistrát protest taxikářů kritizuje. "Považujeme jej za nesmyslný nátlak několika taxikářů. Situaci budeme společně s policií sledovat a naším společným cílem je zasáhnout tak, aby byla doprava omezena co nejméně. Řešení situace na místě bude zejména v rukou policie," uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Praha se v minulosti podle Hofmana snažila situaci řešit se společností Uber i taxikáři. "Jednali jsme se zástupci společnosti Uber ve snaze, aby svou službu legalizovali. To se bohužel doposud nestalo. Vedli jsme jednání i se zástupci taxislužeb, kteří požadovali úpravu podmínek jejich působení v hlavním městě, ale ani tato jednání nikam nevedla," uvedl.

Mluvčí letiště Marika Janoušková vyzvala cestující, aby počítali s tím, že se jim cesta může protáhnout. "Rádi bychom všechny cestující ujistili, že ve spolupráci s policií situaci intenzivně řešíme. Bohužel jsme dotčeni protestem, ve kterém Letiště Praha nemůže žádným způsobem aktivně přispět k řešení důvodů sporu," uvedla.

Protest podpořil Jiří Kvasnička, majitel společnosti AAA Radiotaxi, která o sobě uvádí, že sdružuje v Praze kolem 1000 taxikářů. Řekl, že podporuje akce proti ilegálním řidičům, které jsou v souladu se zákonem a nejsou násilné. Kolik taxikářů se k protestu přidá, neví, pro firmu jezdí na živnostenský list a on nechává rozhodnutí přímo na nich.

"Jejich aktivity, pokud budou splňovat normy, které jsem zmínil, podporuji," uvedl. Uber označil za "nekalosoutěžního" konkurenta, který nemá na trhu co dělat.

Taxikáři už proti přepravním službám sdílené ekonomiky nedávno před letištěm protestovali. Vadí jim zejména to, že za Uber a podobné služby jezdí řidiči bez taxikářské koncese, nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.