Část Londýňanů bojuje za Uber, sepsali petici. Zákazu však firma čelila i v jiných městech

Uber je trnem v oku taxikářům na mnoha místech

Uber je trnem v oku taxikářům na mnoha místech Zdroj: Reuters

Protesty proti Uber se nevyhnuly ani Londýnu - ilustrační snímek.
Aplikace Uber je využívána i v Londýně.
Aplikace Uber je využívána i v Londýně.
Uber je trnem v oku taxikářům na mnoha místech
5
Fotogalerie

Odebrání licence přepravní aplikaci Uber v Londýně vyvolal mnoho reakcí mezi obyvateli britské metropole. S koncem září nebudou moci obyvatelé města i turisté aplikaci využívat, samotná společnost se tak snaží rozhodnutí místního dopravního úřadu bránit. Snahu podpořili i zákazníci, kteří nashromáždili více než 800 tisíc podpisů na petici podporující službu.

„Jsme ochotni bavit se s ředitelem TfL (Transport for London) a starostou. Také kvůli tomu, že nám nikdo neřekl, jak máme své chování na trhu upravit, rádi bychom věděli, jaké máme možnosti,“ řekl pro The Guardian šéf britského Uberu Tom Elvidge.

Londýnský starosta Sadiq Khan však pokračuje v kritice chování společnosti. Technologické inovace nejsou podle Khana omluvou pro to, aby společnost porušovala pravidla. Za rozhodnutí o odebrání licence se postavily také odbory sdružující řidiče taxi.

TfL přistoupila k odebrání licence z „bezpečnostních důvodů,“ Uber však postup úřadu kritizoval. Vadí mu především fakt, že TfL nepředložil žádné námitky k podnikání společnosti v průběhu obnovovacího procesu licence, který probíhá každý rok.

Kromě 20 tisíc řidičů se za Uber postavili také jeho klienti. V průběhu úterý nashromáždili více než 600 tisíc podpisů, pomocí kterých chtějí úřady přesvědčit, aby Uberu licenci vrátily.

Situace v Londýně však není výjimečná. V průběhu let Uber čelil problémům v mnoha dalších světových metropolích. V Evropě se musela služba stáhnout kvůli svým praktikám například z Bulharska nebo Maďarska. Dánské úřady zase nařídily všem společnostem zabývajícím se podobným způsobem dopravy, aby používaly taxametr. Tímto krokem tak Uber ze země úředníci vypudili. Ke konci se blíží také působení aplikace například v Itálii.

Problémy měl však Uber i jinde ve světě. Problémy měl například v texaském Austinu nebo na Aljašce. Tam Uber čelil klasické kritice, která poukazovala na nutnost vlastnění taxikářské licence. Po zaplacení pokuty se pak z nejsevernějšího státu USA stáhnul. Ochrana trhu zase učinila přítrž Uberu v kanadské Britské Kolumbii. Definitivně službu zakázalo také australské Severní teritorium bez vidiny změny legislativy.

O velké peníze přišel Uber v Asii. Na čínském trhu aplikace dlouhodobě nesplňovala očekávání, nakonec ji tak koupila konkurence v podobě společnosti Didi. Na Tchaj-wanu zase služba čelila milionovým pokutám.