Poslanec Feranec odejde z dozorčích rad dceřiných firem ČD

Milan Feranec

Milan Feranec Zdroj: profimedia.cz

Milan Feranec, který je poslancem za hnutí ANO, odejde koncem října z dozorčích rad firem ČD-Telematika a ČD-Informační systémy, které jsou dceřinými společnostmi Českých drah (ČD). Serveru Zdopravy.cz to řekl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Letos v červenci nechal Ťok odvolat Ferance z postu předsedy dozorčí rady ČD.

Rezignaci na členství v dozorčích radách ČD-Telematika a ČD-Informační systémy podal Feranec koncem minulého týdne. "Nemá logiku, abych zůstával v dozorčích radách dceřiných společností, když už nejsem v dozorčí radě Českých drah," řekl Feranec serveru Zdopravy.cz.

Bývalý náměstek ministra dopravy Feranec z české železnice zcela nemizí. Zůstává ve správní radě Správy železniční dopravní cesty, jejíž členy jmenuje a odvolává vláda.

Feranec přišel do politiky z koncernu Agrofert, kde působil například ve společnosti Agro Jevišovice. Po nástupu hnutí ANO do vlády se stal náměstkem ministra dopravy. Loni na podzim se stal poslancem. Vedle orgánů drážních společností působil v minulosti v dozorčí radě Řízení letového provozu.

Společnost ČD-Telematika nabízí zejména internetové, datové a telekomunikační služby. Firma působí také v dopravě, kde spolupracuje s Českými drahami na vybavení vlaků bezpečnostními technologiemi. České dráhy mají ve firmě téměř 71procentní podíl, zbytek drží investiční skupina PPF.

Firma ČD-Informační systémy se zaměřuje na poskytování ICT služeb v oblasti dopravy a logistiky. Je stoprocentní dceřinou firmou Českých drah.