České dráhy nakoupí od Škody Transportation elektrické vlaky za devět miliard

RegioPanter

RegioPanter Zdroj: Vaclav Rubes

RegioPanter
RegioPanter
RegioPanter
RegioPanter
Skupina Škoda Transportation v posledních letech vyrobila pro České dráhy přes padesát RegioPanterů včetně jednotek InterPanter a další desítky jsou ve výrobě.
13
Fotogalerie

Konsorcium Škoda Transportation a Škoda Vagonka postupně dodá Českým drahám až šedesát elektrických jednotek RegioPanter. Celková hodnota kontraktu může činit až 9,6 miliardy korun.

„Dodání prvních kusů předpokládáme v průběhu roku 2023. Z rámcového kontraktu budeme objednávat vždy jen tolik jednotek, na kolik budeme mít zajištěno financování formou smluv s objednateli,“ řekl generální ředitel a šéf představenstva ČD Václav Nebeský.

Plzeňská Škodovka v posledních letech vyrobila pro ČD přes padesát RegioPanterů včetně jednotek InterPanter a další desítky jsou ve výrobě. „Tyto špičkově vybavené vlaky vozí cestující nejen ve většině krajů České republiky, ale i na Slovensku a brzy budou také v Lotyšsku,“ řekl prezident Škody Transportation Petr Brzezina.

Konsorcium nabídlo moderní jednotky 1. a 2. třídy s kapacitou téměř 240 sedících cestujících. Vlaky stavěné na maximální rychlost 160 kilometrů za hodinu budou bezpečné také díky evropskému zabezpečovacímu zařízení ETCS. Mají mít klimatizaci, audiovizuální systém, zásuvky s USB portem, wi-fi a kamerový systém, doplnil mluvčí.

„S jednopodlažními jednotkami nové generace RegioPanterů se nám podařilo prorazit na evropský trh,“ uvedl místopředseda představenstva Škody Transportation Tomáš Ignačák. Skupina teď vyrábí 25 vozů pro Slovensko, 32 pro Lotyšsko, 37 pro Jihomoravský kraj a pracuje na dalších 31 vozech pro ČD. „V závodech v Plzni a Ostravě investujeme stovky milionů do rozšiřování a inovace jejich výroby a nabíráme zaměstnance,“ dodal.

Strojírenský kolos

Škoda Transportation se svými 5500 zaměstnanci je největší skupinou zabývající se dopravním strojírenstvím ve střední a východní Evropě. V dubnu 2018 ji stoprocentně ovládla skupina PPF. Loni v únoru od ní desetiprocentní podíl odkoupil jeden z původních akcionářů Škodovky Michal Korecký, člen dozorčí rady. Skupina, jejíž součástí je ostravská Škoda Vagonka, vyrábí vlaky, lokomotivy, tramvaje, trolejbusy a vozy metra. Její loňské konsolidované tržby dosáhly deseti miliard korun a byly meziročně o šestnáct procent nižší.