České dráhy podaly rozklad proti rozhodnutí ÚOHS v kauze railjetů

Railjet

Railjet

České dráhy dnes v podvečer odeslaly Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) rozklad v kauze rychlovlaků railjet. Dráhy chtějí dosáhnout zrušení předběžného opatření, kterým úřad v pondělí nákup vlaků zakázal až do definitivního verdiktu. Na dotaz serveru E15.cz to uvedl mluvčí drah Radek Joklík.

Drahám nákup 16 souprav od společnosti Siemens zatím hatí plzeňská Škoda Transportation. Právě ona si u antimonopolního úřadu na postup ČD stěžuje, ačkoliv stejně rychlé vlaky nemá. Dráhy chtějí využít opci Rakouských spolkových drah (ÖBB), které v obřím tendru koupily desítky stejných vlaků.

ČD proto na nákup jednotek za více než 200 milionů eur nevypsaly otevřený tendr, což vadí škodovce. Dráhy ale považují tuto příležitost za cenově jedinečnou, cena je podle nich až o čtvrtinu nižší než u srovnatelných souprav.

Možnost převzít rakouskou opci a nákup realizovat trvá do konce září. Na ČD přitom podle informací serveru E15.cz panuje pesimismus v tom, že by opce mohla být prodloužena. Siemens a ÖBB už totiž jednou lhůtu o tři měsíce posunuly. Pondělní předběžné opatření ÚOHS tak výrazně snižuje naději, že k realizaci obchodu dojde.