Charterových letů ubylo, zájezdy last minute zdražily

letadlo

letadlo Zdroj: ctk

Cestovní kanceláře byly do léta při sjednávání leteckých a hotelových kapacit nebývale opatrné. Oproti minulým létům převládla strategie „prodat raději méně zájezdů, ale za vyšší cenu“. Podle údajů Letiště Praha se počet startů a přistání charterových letadel s dovolenkáři do konce července meziročně snížil o 2,5 procenta. Cestujících je o 1,2 procenta méně, takže letadla létají k moři o něco plnější.

„Za červenec je sice na charterech meziročně mírný růst počtu pasažérů, v srpnu to ale předběžně zase vypadá na pokles,“ uvedla mluvčí letiště Michaela Lagronová.„Je zřejmé, že cestovní kanceláře pro letošní rok nasmlouvaly zájezdy v počtu, který se přiblížil skutečné poptávce. V důsledku toho nemusí cestovky výrazně snižovat ceny zájezdů, což se projevuje i snížením počtu zájezdů, které jdou do nabídek last minute,“ uvedl šéf CK Vítkovice Tours Libor Šugárek.

To potvrzuje i Daniel Plovajko z CK Fischer. Jedna z největších tuzemských cestovek doprodává letos v zájezdech na poslední chvíli jen desetinu letní nabídky, loni to byla pětina. Slevy jsou tak výrazně menší než před rokem.

Průměrná cena zájezdůPrůměrná cena zájezdů|dovolena.cz

Podle Šugárka i Plovajka se už v zájezdech last minute neseženou lepší hotely s nabídkou all inclusive a hotely vhodné pro rodiny s dětmi. Kromě omezenější nabídky za to může skutečnost, že řada lidí se rozhodla pro zájezd k moři až kvůli deštivému červenci.

Levnější nejsou dokonce ani zájezdy do Egypta, o který kvůli nejisté politické situaci ztratila řada evropských rekreantů zájem. Kanceláře ale zareagovaly včas a část rezervací zrušily před sezonou.
Podle portálu Dovolená.cz je průměrná cena dovolené v Egyptě čtrnáct tisíc korun, takřka jako loni. „Velké slevy jsou jen bublinou, prodej do této destinace nám ale poklesl o sedm procent,“ podotkl zástupce portálu Aleš Ondrůj. Výrazněji ceny klesly u Tuniska, zdražilo Turecko a Španěl 2,5 sko.