ČSA dohodly postup s piloty, jejich protest ale zatím trvá

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Protest pilotů Českých aerolinií proti převedení 11 letadel na dceřinou firmu si dnes vynutil odvolání zatím 26 letů a situace se stále vyvíjí. Piloti protestují dále, avšak vedení Českých aerolinií se s nimi na dnešním jednání dohodlo na dalším postupu. Výsledky ovšem zveřejní nejdříve v pátek v 18 hodin. Informovala o tom mluvčí ČSA Hana Hejsková s tím, že vedení aerolinií protesty pilotů stále považuje za nelegální. Protestní akce pilotů potrvá minimálně do pátku 2. prosince.

„Obě strany si vyjasnily své postoje a základní požadavky a dohodly se, že se sejdou zítra dopoledne na dalším jednání o řešení krize v ČSA. Páteční jednání by měla být ukončena do 14. hodiny, kdy se sejde členská základna Českého sdružení dopravních pilotů (Czalpa) a rozhodne o pokračování, nebo ukončení protestu. Po dobu vyjednávání bude protestní akce pokračovat,“ sdělil večer mluvčí sdružení Filip Gaspar.

Českým aeroliniím se podařilo přesměrovat stovky cestujících na linky jiných dopravců, kteří po dohodě s ČSA na vybrané spoje nasazovali letouny s větší kapacitou. Více než stovku cestujících dnes večer také ČSA ubytovaly v hotelu.

Pro páteční provoz se podle Hejskové podařilo ČSA zajistit několik náhradních letadel včetně posádek od dceřiné společnosti Holidays Czech Airlines i od dalších dopravců. Konkrétní informace o tom, který z leteckých dopravců letouny aeroliniím pronajal, ČSA nesdělily.

„Pokračující nezákonná protestní akce pilotů by provoz už v pátek neměla ovlivňovat. ČSA se ve spolupráci s Holiday Czech Airlines a dalšími dopravci podařilo zajistit kapacitu pro všechny páteční lety,“ řekl večer České televizi Daniel Šabík z tiskového oddělení ČSA.

Dopravní piloti protestují proti převedení celkem 11 letadel z ČSA do dceřiné společnosti Holidays Czech Airlines, která se zabývá nepravidelnou charterovou dopravou. Podle nich tím dochází k vyvádění majetku ČSA a ohrožování jejich působení jako síťového dopravce. S tím pochopitelně nesouhlasí vedení společnosti, které oponuje, že přesun letadel probíhá v rámci stejné skupiny.