ČSA slaví 95 let. Připomeňte si, jak šel čas se slavnou i zatracovanou aerolinkou

Iljušin Il-18

Iljušin Il-18 Zdroj: Czech Airlines

První let společnosti
Farman F.60 Goliath
Doprava v začátcích letectví
Ford Trimotor
30. léta na Ruzyni
42
Fotogalerie

České aerolinie patří mezi nejstarší letecké dopravce, letos oslaví 95. výročí. K té příležitosti společnost označila svá letadla půlkulatou číslovkou. Nyní je provoz aerolinky stabilní, v minulosti si ale dopravce prošel mnohými problémy. 

Společnost vznikla 6. října s původní základnou na letišti v pražské čtvrti Kbely. První linka směřovala do Bratislavy, první linka mimo Československo zahájila provoz v roce 1930. V té době už však na mezinárodních trasách létala druhá firma – Československá letecká společnost.

V průběhu druhé světové války létaly Československé aerolinie pro německou Lufthansu, v 50. letech pak propadly státu. I přes omezenou možnost cestovat se v té době staly ČSA významnou aerolinkou, která brzy přešla na proudová letadla. V šedesátých a sedmdesátých letech došlo ke spuštění mnoha mezikontinentálních linek, například do Ameriky, Afriky, na Blízký východ, ale i do Vietnamu. V roce 1967 měl dopravce 75 letadel.

V průběhu 90. let začal dopravce přecházet na západní stroje. Pro dálkové tratě si vybral Airbus A310, regionální trasy obsluhoval (a doposud obsluhuje) turbovrtulovými ATR. Základní páteří flotily se pak začaly stávat Boeingy 737.

Na začátku nového tisíciletí se však společnost rozhodla pro změnu značky letadel a pod taktovkou tehdejšího ředitele společnosti Jaroslava Tvrdíka došlo k přechodu na letouny Airbus.

Nové Airbusy ve variantách A319, A320 a A321 však byly pro potřeby dopravce příliš velké, hlavně nejdelší A321 měl dopravce problém plně využít. V roce 2010 se dopravce navíc zbavil Airbusu A310, čímž společnost přišla o zastoupení na dálkových trasách.

V rámci transformace firmy následně do ČSA přišel jako investor Korean Air, od které odkoupil podíl Travel Service. Od Korejců mají ČSA pronajatý dálkový Airbus A330, který slouží především k letům do Soulu. V současnosti vlastní téměř celou společnost soukromý dopravce Travel Service.

ČSA nyní létají s 18 letadly, z toho devíti Airbusy A319, osmi ATR (ve dvou variantách) a jedním Airbusem A330. V letní sezoně si dopravce pronajímá Boeing 737-400 od slovenské společnosti Go2Sky.