ČSA v rámci aeroholdingu přepustí turbovrtulová letadla dalšímu přepravci

Letoun ATR, dosud v barvách ČSA

Letoun ATR, dosud v barvách ČSA Zdroj: E15, Stepan Bruner

Letecká společnost Holidays Czech Airlines se na jaře stane novým nájemcem sedmi letadel ATR42-500, s nimiž zatím létají České aerolinie (ČSA). Pronájem turbovrtulových letadel se strany Českých aerolinií skončí. Píše o tom server Planes.cz.

Rozdělení letadlového parku mezi dopravci Českého aeroholdingu se děje kvůli vylepšení modelu, ve kterém se každá společnost ze skupiny soustředí na svůj hlavní předmět podnikání.

Holidays Czech Airlines poskytují charterovou přepravu a pronájmy letadel třetím stranám, a provoz letadel ATR42 svým specifickým charakterem do tohoto modelu údajně zapadne. Dalším důvodem pro převod ATR42 pod HCA je umožnit zachovat pracovní příležitosti a dlouhodobě ustálit velikost flotily v rámci Českého aeroholdingu. V současnosti flotilu letadel Holidays Czech Airlines tvoří dvě letadla Airbus A 320 - 200 a dva stroje Boeing 737 - 400.

ČSA se v budoucnu chtějí specializovat na přepravu proudovými letadly na delší vzdálenosti. Kratší lety budou poté zajišťovat ve spolupráci s charterovým dopravcem. „Letadla určená pro krátké tratě nebudou od dubna ve flotile Českých aerolinií,“ řekla mluvčí skupiny ČSA Hana Hejsková.