CZ Loko dodá lokomotivy do Finska, jsou vhodné i do silných mrazů

CZ Loko, lokomotiva

CZ Loko, lokomotiva Zdroj: CZ Loko

Společnost CZ Loko dodá do Finska tři lokomotivy s širším rozchodem vhodné i do minus 40 stupňů Celsia. Finský železniční trh se začíná liberalizovat, řekl obchodní manažer Jan Kutálek. Lokomotivy musí česká společnost dodat v září a říjnu 2015.

„Věřím, že tohle není poslední zakázka, kterou jsme zde dojednali,“ řekl Kutálek. Firma CZ Loko dodávala lokomotivy do Pobaltí či Ruské federace, kde jsou podobné klimatické podmínky. Lokomotivy budou jezdit pro prvního soukromého dopravce ve Finsku, Fennia Rail Oy, který chce příští rok zahájit provoz nákladní dopravy.

„Projekt po technické stránce vychází z lokomotiv pro Lotyšsko. Pro prototyp to je trochu hraniční termín, ale vypořádáme se s tím,“ uvedl generální ředitel Josef Bárta.

Loňský obrat dosáhl dvou miliard
CZ Loko patří mezi přední středoevropské výrobce motorových lokomotiv. Věnuje se modernizaci i jejich opravám. Sídlo i hlavní závod má v České Třebové. Další provozovny vlastní v Jihlavě a Nymburku. V celém podniku pracuje přes 700 zaměstnanců. Loňský obrat dosáhl dvou miliard korun.