Dálniční známky příští rok nezdraží

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Martin Sterba

Ministerstvo dopravy nebude v příštím roce zvyšovat cenu dálničních známek. Cena ročního kuponu pro auta do 3,5 tuny tak zůstane na letošních 1500 korun, uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Ministerstvo ale podle Ťoka zvažuje, že by nalepovací kupony v budoucnu nahradila systémem, kdy byla vozidla kontrolována kamerami podle registrační značky. Ušetřilo by tak za tisk kuponů. „Za 1,5 roku by se tento systém vyplatil,“ uvedl s tím, že by systém také umožnil krajské zpoplatnění dálnic.

Prodej dálničních známek na letošní rok vzrostl meziročně zhruba o šest procent. Tržby za prodej známek od listopadu do března se proti loňsku zvýšily o 150 milionů korun. Vybrané peníze jdou zpět do silniční sítě.

Tendr na mýtné má být ještě letos

Ministr také již zaslal pro informaci vládě materiál o postupu výběru nového provozovatele mýtného systému po roce 2016, kdy skončí smlouva s firmou Kapsch. V prvním kroku vypíše soutěž na provozovatele mýtných bran postavených Kapschem. Tendr chce vypsat ještě před koncem letošního roku. Z 27 oslovených firem jich podle ministra projevilo o zakázku zájem 14 nebo 15.

Ministerstvo dostalo od firmy Kapsch také návrh řešení na možné úsekové měření rychlosti na dálnicích prostřednictvím mýtných bran, o zavedení systému ale dosud nerozhodlo.