Do čela dozorčí rady pražského dopravního podniku usedne Vojtěch Kocourek

Policie navrhla podat obžalobu na pražský dopravní podnik

Policie navrhla podat obžalobu na pražský dopravní podnik Zdroj: David Malík

Novým předsedou dozorčí rady pražského dopravního podniku (DPP) se dnes stal Vojtěch Kocourek (59). ČTK to sdělila mluvčí DPP Aneta Řehková. Ve funkci Kocourek nahradil Lukáše Kauckého (ČSSD), který rezignoval letos v srpnu. Kocourek byl řadovým členem dozorčí rady DPP již od roku 2013. Dozorčí rada má 15 členů, kteří jsou voleni na čtyři roky. DPP je největší městskou firmou, na jejíž chod dává město ročně přes deset miliard korun.

„S oblastí dopravy mám dlouholeté zkušenosti, především v sekci kolejových vozidel. Rád bych v nové pozici využil svůj odborný potenciál, a pomohl tak DPP v udržení kontinuity, a to zejména při výstavbě trasy metra I.D,“ uvedl Kocourek.

Kocourek vystudoval Vysoké učení technické v Brně a doktorandské studium na Dopravní fakultě Jana Pernera Univerzity Pardubice. Je autorizovaným inženýrem v oboru dopravních staveb. Působí i v dozorčí radě Českých drah.

Členové rady jsou voleni a odvoláváni valnou hromadou DPP, kterou je rada hlavního města. Svého předsedu si rada volí sama. Část členů dozorčí rady tvoří zástupci zaměstnanců. Člen dostává odměnu 25 tisíc korun měsíčně, místopředseda o dvě tisícovky více a předseda 29 tisíc korun měsíčně.

DPP vyměnil letos předsedu dozorčí rady již po několikáté. Po volbách v roce 2014 se stal předsedou současný náměstek primátorky a poslanec Petr Dolínek (ČSSD). Jeho letos v lednu nahradil Lukáš Kaucký, když Dolínek kvůli funkci poslance z čela rady rezignoval. Kaucký je nyní náměstkem na ministerstvu zahraničí.

Vlastníkem DPP je hlavní město, které jeho provoz dotuje ze svého rozpočtu. V rozpočtu města byla pro letošní rok schválena takzvaná kompenzace pro podnik zhruba 13,7 miliardy korun.