Dobře se nám daří, hlásí aerolinky EasyJet. Tržby se jim propadly o 99,6 procenta

Aerolinky EasyJet za třetí čtvrtletí svého finančního roku vykázaly ztrátu před zdaněním 324,5 milionů liber, zhruba 9,4 miliardy korun.

Aerolinky EasyJet za třetí čtvrtletí svého finančního roku vykázaly ztrátu před zdaněním 324,5 milionů liber, zhruba 9,4 miliardy korun. Zdroj: Reuters

Letadla EasyJet zůstala od 30. března na zemi, částečná obnova provozu nastala až 15. června.
Letecká společnost Easyjet využívá při údržbě letadel drony.
Letadlo nízkonákladové společnosti easyJet.
Vzhledem k rezervacím po zbytek léta se EasyJetu „dobře daří“, v současnosti je na čtyřiceti procentech kapacity loňského třetího čtvrtletí.
5
Fotogalerie

Blýskání na lepší časy. Tak britský nízkonákladový letecký přepravce EasyJet nahlíží  budoucnost civilního letectví i svou vlastní poté, co za třetí čtvrtletí svého finančního roku vykázal ztrátu před zdaněním 324,5 milionů liber, zhruba 9,4 miliardy korun. Tržby za celou skupinu pak v důsledku koronakrize meziročně klesly o 99,6 procenta na sedm milionů liber.

Letadla EasyJet zůstala od 30. března na zemi, částečná obnova provozu nastala až 15. června, dva týdny před koncem třetího finančního čtvrtletí. Zájem o létání se však od té doby zvyšuje.

Loni ve stejném období skupina vykázala zisk 174,2 milionu liber. EasyJet v období od letošního dubna do konce června vypravil pouze 709 letů, tedy o 99,6 procent méně než loni ve stejném období. V provozu měl jen deset letadel.

Skupina uvedla, že vzhledem k rezervacím po zbytek léta se jí „dobře daří“, v současnosti je na čtyřiceti procentech kapacity loňského třetího čtvrtletí. Aerolinky předpokládají, že ve čtvrtém finančním čtvrtletí, tedy do konce září, vykážou nižší ztrátu než za uplynulé čtvrtletí.

EasyJet se dál soustředí na náklady. Předpokládala, že od dubna do června bude týdně přicházet až o čtyřicet milionů liber. Za celé čtvrtletí ale nakonec přišla o 774 milionů liber, což je zhruba o čtvrtinu nižší částka, než původně předpokládala.

Podnik v květnu oznámil, že zruší 4500 pracovních míst, což představuje zhruba třicet procent personálu, aby získal hotovost a udržel si konkurenceschopnost. Firma tehdy sdělila, že obnovení poptávky po létání na předkrizovou úroveň nečeká před rokem 2023.