Dovolená u kormidla? V Chorvatsku dochází jachty, lidé chtějí i kapitánské zkoušky

V Chorvatsku, které si pro dovolenou na lodi Češi vybírají nejčastěji, zbývá 35 procent volných jachet.

V Chorvatsku, které si pro dovolenou na lodi Češi vybírají nejčastěji, zbývá 35 procent volných jachet. Zdroj: Profimedia.cz

Chorvatsko je ideálním místem, kde strávit dovolenou na jachtě.
Pomalejší nástup sezony je v místech, která jsou vzdálenější nebo dostupná spíše letadlem. Tedy například lokality okolo Dubrovníku.
Pomalejší nástup sezony je v místech, která jsou vzdálenější nebo dostupná spíše letadlem. Tedy například lokality okolo Dubrovníku.
4
Fotogalerie

Nárůst rezervací jachet na léto je za květen podle vyhledávače Boataround.com oproti stejnému období loni osminásobný. V Chorvatsku, které si pro dovolenou na lodi Češi vybírají nejčastěji, zbývá 35 procent volných jachet. Ty s přístavem u dálnic či letišť jsou již zamluvené.

Chorvaté se snaží, aby si udrželi turisty cenou, rozsahem i kvalitou služeb a zákazníky jim nepřebrali třeba sousední Slovinci. Řekl to ředitel Boataround.com Pavel Přibiš. Podle instruktora a kapitána z portálu Seatime.cz Pavla Kocycha letos přibývá zájemců o kapitánské zkoušky. Snižuje se podle něj věková hranice kapitánů i posádek jachet.

Češi podle Přibiše kromě Chorvatska na lodě nejčastěji vyrážejí do Řecka či severní Itálie. Lidé už se podle něj vydávají do tradičních destinací pro letní dovolené, jako jsou oblasti kolem Splitu nebo Zadaru. Přibiš nyní doporučuje hledat klidnější lokality. Pomalejší nástup sezony je podle něj v místech, která jsou vzdálenější nebo dostupná spíše letadlem. Tedy například lokality okolo Dubrovníku nebo řeckých Athén. Boataround má na svém webu aktuálně přibližně 18 500 lodí.

V Chorvatsku se lidé mohou dočkat příznivých cen i služeb navíc. "V minulosti se totiž stávalo, že v okamžiku, kdy zdražili, cenově výhodnou dovolenu nabídli turistům například sousední Slovinci. Pronájmy jachet proto zůstávají velmi výhodné a Chorvaté se snaží nabídnout turistům další dodatečné služby, jako je například mytí aut během pronájmu jachty, testování na covid přímo v přístavišti či dezinfekce lodí," uvedl Přibiš.

Při výběru jachet Přibiš radí podívat se na jejich hodnocení a připlatit si za novější lodě, které jsou také dostupnější. Češi si podle něj letos dopřávají novější a komfortnějších jachty, chtějí na nich třeba sledovat v televizi fotbal. Útrata za týdenní pronájem jachty se meziročně podle Přibiše zvýšila o 500 eur (asi 12 800 korun) na 3000 eur (zhruba 76 800 korun). Zatímco dříve Češi většinou vyráželi v osmičlenných skupinách, momentálně se podle Přibiše hlásí zájemci, kteří se na loď chystají v pěti či šesti lidech.

Počet nových zájemců o kapitánské zkoušky se podle Kocycha meziročně zvýšil o čtvrtinu. V minulosti byli mezi jachtaři podle něj hlavně lidé od 45 let výše, dnes je jim i kolem 20 až 25 let. Převažují muži, ale zájem se podle Kocycha zvýšil i u žen. Pokud chce někdo získat kapitánský průkaz, musí se podle Kocycha připravit na dva a půl dne teoretické přípravy a týden praxe. "Cenově se teoretická příprava pohybuje zhruba od 5 tisíc korun, týdenní praxe pak od 15 tisíc korun bez dalších nákladů, jako je jídlo a další," dodal Kocych.