Drahám pomáhá sílící koruna i víc cestujících. Třetí rok jsou v zisku

České dráhy

České dráhy Zdroj: profimedia.cz

České dráhy
2
Fotogalerie

Skupina České dráhy skončila třetí rok po sobě v zisku. Za minulý rok hospodařila se ziskem téměř jedné miliardy korun, meziročně tedy o 102 milionů výsledek zlepšila. Segment osobní dopravy skončil v plusu poprvé v novodobé historii. Důvodem je dle dopravce sílící koruna a růst tržeb v osobní i nákladní dopravě. Celkové tržby Drah dosáhly téměř 34 miliard korun.

„Loni jsme se soustředili na pokračování stasbilizace skupiny České dráhy. V osobní dopravě byl tématem růst konkurence, postupné otevírání trhu v dálkové dopravě a redefinice obchodního modelu regionální dopravy v krajích po roce 2019,” říká generální ředitel národního dopravce Pavel Krtek. 

Meziročně dopravci stoupnul počet cestujících, vlaky Českých drah využilo téměř 175 milionů osob. Osobní doprava tak skončila v plusu šest milionů korun, ještě v roce 2016 přitom vykázla ztrátu 646 milionů.

„Největší zájem měli pasažéři o cestování dálkovými a příměstskýmim spoji. Výrazný růst tržeb je patrný na linkách Praha - Vídeň - Graz a Praha - Berlín - Hamburk.

Největší vliv na výsledek hospodaření má nákladní doprava akciové společnosti ČD Cargo, která expandovala do Polska, Rumunska či Maďarska. “To pomohlo k meziročnímu zvýšení tržeb o 163 milionů korun,” uvádí Martin Bělčík z úseku ekonomiky dopravce. Oproti roku 2016 se však zisk z nákladní dopravy snížil o téměř dvě stě milionů korun na 743 milionů.