Dráhy slibují nové vozy, více míst pro kola i Wi-Fi

RegioPanter

RegioPanter Zdroj: Vaclav Rubes

České dráhy chtějí v příštím roce lákat zákazníky na nové regionální vlaky a bezdrátové připojení k internetu ve vlacích pendolino. O 675 vlaků na 3237 spojů v novém jízdním řádu vzroste počet bezbariérových souprav, o 587 vlaků se zvýší počet spojů, ve kterých bude možné přepravovat jízdní kolo.

Od začátku února bude uvedeno do provozu 16 nových motorových vozů RegioShuttle od švýcarské společnosti Stadler v Libereckém kraji, dalších 17 v Kraji Vysočina. Rozšíří se počet patrových souprav CityElefant na trati mezi Prahou a Benešovem u Prahy a Ostravou a Mosty u Jablunkova. Tyto vlaky zde nahradí starší typy souprav.

V druhé polovině roku dopravce očekává zahájení provozu elektrických souprav RegioPanter od strojírenské společnosti Škoda Transportation a motorových souprav LINK od polské firmy PESA.

Možnost napájení elektrických zařízení a bezplatné využívání Wi-Fi internetového připojení nabízí i konkurence Českých drah, žluté vlaky RegioJet brněnské společnosti Student Agency. RegioJet od 26. září provozuje dálkovou dopravu na trati Praha-Ostrava-Havířov. Součástí vyššího standardu služeb, kterým společnost plánovala národnímu dopravci přetáhnout zákazníky, bylo například i bezplatné poskytování denního tisku a dotované občerstvení.

České dráhy denně vypraví na 7 tisíc spojů. Spolu s novým jízdním řádem, který vstoupil v platnost 11. prosince, dopravce podle předpokladu zvýšil ceny jízdného o pět procent, omezil počet dálkových spojů na méně vytížených tratích a zavedl systém odškodnění za zpoždění vlaků. Cestující tak nově mohou po hodinovém čekání na spoj požadovat po dopravci vrácení peněz.