Ďuriše v čele představenstva DPP nahradil Gillar z České pošty

Pražské metro

Pražské metro Zdroj: David Vagaday/E15

Generálního ředitele pražského dopravního podniku (DPP) Jaroslava Ďuriše vystřídal v čele představenstva firmy Martin Gillar. Do představenstva ho ve středu zvolila dozorčí rada, která zároveň odvolala Ďuriše. Uvedl to zdroj dobře obeznámený s jednáním představenstva. Gillar dosud působil v České poště. Z pozice generálního ředitele představenstvo Ďuriše zatím neodvolalo.

Dozorčí rada vyslovila ve středu nesouhlas se směřováním podniku, zároveň uvedla, že chce odvoláním Ďuriše urychlit transformaci DPP. Následně doporučila představenstvu odvolat Ďuriše rovněž z pozice generálního ředitele - odvolat jej může pouze představenstvo.

Společně s Ďurišem rada odvolala také dnes již bývalou místopředsedkyni představenstva a dosavadní ekonomickou ředitelku DPP Magdalenu Češkovou.

Novými členy představenstva rada pak zvolila technického ředitele podniku Jana Šurovského a právě ředitele divize rozvoje a strategie České pošty Gillara. O něm se v médiích už ve středu objevily spekulace, že by měl nahradit Ďuriše v čele podniku.

Společnost provozuje tři linky metra o celkové délce 59,4 kilometru, dále 539,8 kilometru tramvajových tratí a 1798 kilometrů autobusových linek. Praha jeho fungování dotuje více než 11 miliardami ročně.