EasyJet očekává první pokles zisku od roku 2009. Slabá libra a obavy z teroru jej srazí zhruba o čtvrtinu

easyJet

easyJet

easyJet
Easyjet bude při údržbě letadel používat drony
easyJet
Airbus A319 aerolinek EasyJet byl díky svým barvám jako jeden z mála dobře vidět
Letušky EasyJet v nových stejnokrojích
9
Fotogalerie

Britská nízkonákladová letecká společnost easyJet očekává za uplynulý finanční rok pokles zisku asi o čtvrtinu. Bude to první pokles od roku 2009 a firma jej dává do souvislosti jednak s obavami z terorismu, jednak s prudkým poklesem kurzu libry. Finanční rok skončil v září. Akcie easyJet na zprávu reagovaly propadem o více než šest procent.

Podnik má vysoké napojení na destinace, které jsou nyní považovány za méně bezpečné, jako je Egypt, Turecko a francouzská města Paříž a Nice. Hospodaření aerolinek pravděpodobně zůstane slabší i nadále, zejména kvůli pokračujícímu poklesu cen letenek a slabé libře.

Zisk před zdaněním se bude podle předběžných propočtů pohybovat v rozmezí 490 milionů až 495 milionů liber (15,1 miliardy až 15,2 miliardy korun). Bude tedy nižší, než čekali analytici, kteří svůj odhad už dříve snížili v průměru na 497 milionů liber. Aerolinky již v červenci varovaly, že kvůli nejistému prostředí neposkytnou výhled zisku, jak obvykle v tomto období činily.

Slabší libra ubrala firmě ze zisku zhruba 90 milionů liber a podobné dopady podnik očekává i v následujícím roce. Ceny pohonných hmot se stanovují v dolarech a pokles libry vůči dolaru tak aerolinkám zdražil palivo. Ceny letenek easyJetu za poslední tři měsíce klesly v průměru o 8,7 procenta a podnik očekává, že tento trend bude pokračovat i v nynějším čtvrtletí.

Akcie easyJet dnes na burze klesly nejníže od roku 2013. Od počátku letošního roku už ztrácejí asi 45 procent, což je druhý nejhorší výkon ze 100 firem v hlavním britském akciovém indexu, uvedla agentura Reuters.