EasyJet vykázal nečekaně velkou ztrátu, vliv má slabá libra

easyJet

easyJet

easyJet
Easyjet bude při údržbě letadel používat drony
easyJet
Airbus A319 aerolinek EasyJet byl díky svým barvám jako jeden z mála dobře vidět
Letušky EasyJet v nových stejnokrojích
9
Fotogalerie

Nízkonákladová letecká společnost easyJet docílila v prvním pololetí fiskálního roku (do 31. března) zvýšení celkových příjmů o 3,2 procenta na 1,8 miliardy liber (55 miliard Kč), v důsledku slabé libry a pozdějšího termínu letošních Velikonoc však zaznamenala oproti očekávání větší ztrátu.

Ztráta aerolinek před zdaněním bez mimořádných položek v prvním fiskálním pololetí činila 212 milionů liber, zatímco analytici odhadovali 195,75 milionu, uvedla poradenská firma Thomson Reuters.

Na vrub "přesunu" Velikonoc do druhého pololetí z této sumy připadá odhadem 45 milionů, negativním měnovým vlivům lze přičíst 85 milionů liber. Celková ztráta před zdaněním činila 236 milionů liber. Příjmy společnosti očekávání splnily.

EasyJet, která je druhou největší nízkonákladovou leteckou společností v Evropě po irském Ryanairu, předpokládá, že roční cíle splní, neboť cenové tlaky v sektoru se začínají stabilizovat. Jak oznámila šéfka společnosti Carolyn McCallová, rezervace na léto jsou lepší než ve stejném období loni a spokojená je i s vývojem nákladovosti, uvedla agentura Reuters.

Od letošního léta začne společnost nahrazovat 30 letounů A320neo se 186 sedadly většími stroji A321neo s 235 sedadly. Tento krok by měl přinést úsporu nákladů o osm až devět procent. Kapitálové výdaje by celkově měly v příštích třech letech klesnout o 250 milionů liber. Do konce finančního roku 2019 bude ve flotile přepravce 304 letounů, o 38 víc než mělo k 31. březnu 2017, nicméně kvůli úsporám o osm míň, než plánoval.

V souvislosti s odchodem Británie z Evropské unie aerolinky nyní usilují o získání licence v kontinentální Evropě, což by se jim mělo podařit do léta.