EasyJet výrazně těží z bankrotů konkurence

easyJet

easyJet Zdroj: Reuters

easyJet
easyJet
EasyJet
4
Fotogalerie

Britské nízkonákladové aerolinky easyJet zvýšily v loňském posledním čtvrtletí příjmy meziročně o 14,1 procenta na 1,1 miliardy liber (31,7 miliardy korun). K dvoucifernému růstu jim pomohly jak bankroty konkurenčních přepravců a celkově neklidné prostředí v leteckém sektoru, tak i pozitivní vliv devizových kurzů. Akcie společnosti na zprávu zareagovaly růstem o více než šest procent na nejvyšší úroveň za dva roky.

Celkové příjmy v přepočtu na sedadlo ve čtvrtletí meziročně stouply o 8,4 procenta na 55,99 libry, zatímco náklady na sedadlo nepatrně klesly na 54,34 libry. O osm procent na 18,8 milionu se zvýšil počet přepravovaných osob.

Společnost easyJet loni profitovala z problémů celého sektoru, kdy se zhroutily aerolinky Monarch, Air Berlin a Alitalia zbankrotovaly a společnost Ryanair zrušila lety kvůli nedostatku pilotů. Britský přepravce kromě jiného koupil 25 letadel a převzal časy pro přistávání a vzlety na některých letištích od Air Berlin. Podle analytiků bude firma těžit z pro ni příznivých podmínek i nadále.

Generální ředitel firmy Johan Lundgren uvedl, že aerolinky se i nadále soustředí na snižování nákladů. Ve čtvrtém čtvrtletí se jim podařilo na nich ušetřit zhruba 28 milionů liber, uvedl server BBC.