Emiráty chtějí postavit první hyperloop na světě, slibují rychlost 1200 kilometrů v hodině

hyperloop one

hyperloop one Zdroj: ctk

Hyperloop podle JumpStartFund
Vízualizace projektu Hyperloop
vizualizace nákladní kapsle pro hyperloop
vizualizace testovací dráhy hyperloop od HTT
přepravní kapsle sviští tunelem hyperloop
10
Fotogalerie

Ve Spojených arabských emirátech by mohl do pěti let vzniknout první hyperloop na světě - systém bleskové osobní dopravy potrubím, ve kterém mají přepravní kapsle dosahovat rychlosti až 1200 kilometrů v hodině. Dubajské úřady se v úterý s kalifornskou firmou Hyperloop One dohodly na vybudování dráhy z Dubaje od metropole Abú Zabí. Stodvacetikilometrová trasa by pak zabrala jen 12 minut, píše agentura AFP.

S konceptem hyperloopu přišel poprvé v roce 2013 americký vizionář Elon Musk. Pomocí stlačeného vzduchu a magnetismu se mají do potrubí s minimalizovaným třením vystřelovat speciální kapsle na přepravu lidí.

Dnes uzavřená dohoda nestanovuje žádný rozpočet ani termín pro zprovoznění hyperloopu v Dubaji. Obě strany budou na základě "historické dohody" zkoumat možnosti pro zbudování prvního hyperloopu na světě. Výkonný ředitel Hyperloop One Rob Lloyd se domnívá, že z technického hlediska je jeho spuštění v Emirátech možné do pěti let.

V květnu provedla Lloydova společnost první úspěšný test pohonu pro nový prostředek, šlo však o velmi zjednodušený model. Stlačený vzduch tehdy urychlil kovový modul na sto mil v hodině (160 kilometrů v hodině) za 1,1 vteřiny. V nízkotlakém potrubí a s lepší aerodynamickou úpravou by zařízení se stejným pohonem dokázalo vyvinout rychlost přes 1100 kilometrů v hodině.

V Dubaji chce kalifornská Hyperloop One vybudovat síť stanic, které budou napojené na hlavní linku do Abú Zabí. Ta by sloužila nejen pro přepravu osob, ale i zboží. "Dubaj je město, které chápe globální změny a chce být průkopníkem," řekl při slavnostním oznámení šéf místního úřadu pro silnice a dopravu Mattar at-Tayer.

Hyperloop momentálně vzbuzuje pozornost i v Česku. Brněnská radnice v pondělí zahájila spolupráci se společností Hyperloop Transportation Technologies. Z Brna se tak má stát centrum vědecké komunity, která bude spolupracovat na futuristickém dopravním řešení.