EPH koupí vagony za miliardu. Budou vozit uhlí do německé elektrárny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Anna Vackova, E15

Společnost EP Cargo, která je dcerou Energetického a průmyslového holdingu (EPH), uzavřela s rakouskou firmou Innofreight smlouvu na dodávku vagonů za zhruba miliardu korun. Vagony skupina využije pro přepravu hnědého uhlí ze svého německého dolu Profen do své elektrárny Buschhaus vzdálené asi 240 kilometrů.

Rakušané cargu dodají 70 kontejnerových vagonů, které budou spojeny do čtyř souprav. Uhlí se bude v elektrárně vykládat poloautomaticky. Vlaky až do konce roku 2030 přepraví mezi Profenem a Buschhausem ročně 2,5 milionu tun uhlí.

Holding EPH zahrnuje 40 podniků z Česka, Slovenska, Německa a Polska, které působí v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla, distribuci tepla a obchodu s elektřinou a plynem. Největšími akcionáři EPH jsou Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, kteří společně drží dvě třetiny akcií. Zbytek patří skupině J&T.

Holding je v poslední době velice aktivní v pořizování nových akvizic. Na začátku ledna koupil šest plynových a jednu tepelnou elektrárnu v Itálii, v listopadu koupil černouhelnou elektrárnu Eggborough u britského Leedsu. Hovoří i o zájmu firmy koupit dvoutřetinový podíl ve Slovenských elektrárnách (SE), který prodává italská společnost Enel.