EU proplatí další velký český železniční projekt

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zaznamenala další úspěch při čerpání evropských peněz. Evropská komise české železnici proplatí dvacetikilometrový úsek třetího koridoru ze Zbiroha do Rokycan. Fakticky hotová stavba, s níž se započalo v roce 2009, si vyžádala 5,4 miliardy korun, z toho unie dodatečně pošle 2,9 miliardy.

Správě železnic už takto u komise prošlo celkem 13 takzvaných velkých projektů. Za velké projekty, které musí automaticky putovat do komise, se považují stavby s celkovými náklady 50 milionů eur a více.

U menších staveb stačí pouze schválení českým ministerstvem dopravy. U Evropské komise už takto prošla například elektrizace tratí Letohrad – Lichkov a Zábřeh – Šumperk nebo výstavba koridorů Planá u Mariánských Lázní – Cheb a Votice – Benešov. Pokud jde o počet schválených velkých projektů, vítězí Správa železniční dopravní cesty nad Ředitelstvím silnic a dálnic v poměru 13:5.

Úředníci ministerstva dopravy to ale považují za logické, neboť koridory se vesměs staví v původních trasách, dálnice naopak vznikají na zelené louce. Všechny procedury jsou tak složitější.