Evropská unie zřejmě zabrání Lufthanse koupit od Air Berlin aerolinky Niki

Air Berlin

Air Berlin Zdroj: ČTK

Evropská komise by mohla zablokovat snahu německé Lufthansy převzít rakouskou leteckou společnosti Niki, která patří insolventním německým aerolinkám Air Berlin. Zablokování vrhá stín na celou dohodu Lufthansy o koupi velké části majetku Air Berlin.

Podle zdroje se EK v současnosti kloní k zákazu dohody, díky které by Niki získala Lufthansa. Tento zdroj také uvedl, že generální ředitel Lufthansy Carsten Spohr se má ještě dnes setkat s komisařkou pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerovou. Německý časopis Spiegel na svých stránkách napsal, že komise zvažuje zablokování dohody, nesdělil však zdroj svých informací. Lufthansa se ke zprávě odmítla vyjádřit.

Lufthansa letos v říjnu podepsala dohodu o koupi velké části insolventních aerolinek Air Berlin za zhruba 210 milionů eur (5,3 miliardy korun). Dohoda zahrnuje rakouské aerolinky Niki, ale také regionální aerolinky LG Walter a 20 letadel.

Nízkonákladovou rakouskou leteckou společnost Niki založil v roce 2003 bývalý závodník Formule 1 Niki Lauda. Aerolinky Air Berlin koupily 24 procent akcií Niki v roce 2004, v roce 2010 svůj podíl navýšily na 49,9 procenta. Niki provozuje především dovolenkové lety do destinací jako jsou Kanárské ostrovy, severní Afrika a Turecko.