FlixBus chce převzít od skupiny Transdev autobusy Eurolines

FlixBus

FlixBus Zdroj: auto.cz

FlixBus
FlixBus
FlixBus
FlixBus
FlixBus
8
Fotogalerie

Německý autobusový dopravce FlixBus hodlá převzít od francouzské skupiny Transdev její aktivity v oblasti dálkové autobusové dopravy provozované pod značkou Eurolines. Firmy ve společné tiskové zprávě uvedly, že vstupují do exkluzivních jednání. Předmětem obchodu bude i francouzská vnitrostátní autobusová síť, kterou Transdev provozuje pod hlavičkou isilines.

Eurolines aktuálně působí ve Francii, Nizozemsku, Belgii, Španělsku a také v České republice. Nabízí autobusová spojení do 25 zemí. Před dokončením transakce se ještě budou konat jednání se zaměstnaneckými odbory.

„Díky tomuto propojení by FlixBus mohl nabídnout ještě komplexnější a rozmanitější služby, a tím získat ještě více cestujících. Chceme být první volbou pro cestující v celé Evropě,“ uvedl zakladatel a šéf FlixBusu Jochen Engert.

Pro Transdev, který podle svého vyjádření působí ve 20 zemích a zaměstnává 82 tisíc lidí, jde podle šéfa podniku Thierryho Malleta o strategické rozhodnutí. Umožní mu soustředit se na hlavní oblast svého podnikání, kterou je veřejná doprava na krátké vzdálenosti.

FlixBus vstoupil na německý trh v roce 2013 a nyní už působí téměř ve třech desítkách zemí, včetně Česka.

V Německu, kde zelené autobusy FlixBusu ovládají 95 procent trhu, mu začne v prvních měsících letošního roku konkurovat odnož francouzského zprostředkovatele spolujízdy Blablacar s názvem Blablabus. Ve Francii se pak Blablabus chystá do června převzít francouzského konkurenta FlixBusu Ouibus, který zatím patří francouzským státním drahám SNCF. Ty pak investují zase do Blablacaru.