Fondy investovaly miliardy do chytrých trucků. Už se testuje prototyp

Kamion PlusAI

Kamion PlusAI Zdroj: PlusAI

Čínská společnost Neolix vyrábí autonomní vozíky.
Autonomní vozidlo - ilustrační foto.
3
Fotogalerie

Start-up PlusAI založený před třemi lety v Silicon Valley vybral již přes miliardu dolarů na vývoj umělé inteligence pro autonomní nákladní vozy. Podle zdrojů agentury Bloomberg získala firma při nedávno skončeném kole financování dalších 200 milionů dolarů. Start-up se tak zařadí k vůbec nejhodnotnějším ve svém odvětví.

PlusAI má zároveň vytvořit společný podnik s největším čínským výrobcem těžkých nákladních automobilů FAW Ťie-fang, dceřinou společností státní firmy China FAW Group. Zástupci start-upu i jeho dosavadní investoři nechtěli v této chvíli spekulovanou transakci komentovat, uvedl Bloomberg.

Start-up vyvíjí technologie ve výzkumných centrech v kalifornském Cupertinu a v Pekingu. Právě v Kalifornii se podařilo PlusAI získat licenci pro testování prototypů autonomních kamionů jako vůbec první společnosti. Samořídicí vozy testuje také na východě Číny v provincii Ťiang-su. Automobily mají zvládat bez šoférů řídit, brzdit, zrychlovat a využívat tempomat podle potřeby.

PlusAI chce spustit sériovou výrobu v příštích letech, zpočátku se plánuje zaměřit na čínský a americký trh. Už dříve se start-up spojil s americkým výrobcem elektronických čipů Nvidia, který se podílí na vytváření autonomní technologie. Provoz autonomních kamionů už testuje i konkurenční čínská firma TuSimple. Letos v květnu zahájila testovací provoz v USA, kde přepravuje zásilky pro Poštu Spojených států.

Provoz kamionů bez řidičů se zkouší i na silnicích výrazně bližších Čechům. Loni vyjel na 145 kilometrů dlouhý úsek silnic v Německu konvoj digitálně propojených kamionů - řidič určující směr a rychlost seděl jen v prvním vozidle, ta ostatní byla samořiditelná. Podobný pokus uspořádala i nizozemská vláda před třemi lety, kdy šest kolon náklaďáků bez řidiče dorazilo do přístavu Rotterdam. Některé vozy urazily dva tisíce kilometrů a přejely čtyři státy.