Hasiči dostanou z Evropy 1,4 miliardy na auta a čerpadla

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Čeští hasiči získají terénní auta a čerpadla pro záchranné a likvidační práce, zaplatí je Evropská komise. Schválila projekt na protipovodňový systém za 1,4 miliardy korun.

Největší investice se má podle mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Radky Burketové týkat pořízení moderní techniky.

„Bude pořízena i základna pro dislokaci speciálních sil hasičského záchranného sboru, sklad prostředků humanitární pomoci obyvatelstvu či polygon pro zkoušky jízdy požární techniky v klidné vodě,“ uvedl ředitel odboru řízení operačních programů MMR David Sventek.

Žádosti o čerpání z fondů Evropské unie se odesílaly loni v rámci Integrovaného operačního programu (IOP). Samotný nákup uskuteční ředitelství hasičů. Projekt má podle mluvčí pomoci hasičům při řešení všech typů povodní a dalších mimořádných událostí.

Žádost o peníze byla podle dřívějších informací ministerstva reakcí na loňské povodně, při kterých se údajně ukázalo, že záchranný systém není dostatečně vybavený specializovanou technikou. Kromě terénních vozidel by se měla pořídit také velkokapacitní čerpadla, mobilní čerpací stanice a různá plavidla.