Hygiena a pohodlí v MHD. Pražané si vybrali, na čem chtějí sedět

Pražané vybírali nejpohodlnější sedačku do tramvaje a autobusu. Vyhrála pětka a osmička

Pražané vybírali nejpohodlnější sedačku do tramvaje a autobusu. Vyhrála pětka a osmička Zdroj: DPP

Jak vypadá nejpohodlnější sedačka pro autobusy a tramvaje? Cestující si vybrali, na čem by v budoucnosti rádi seděli v pražské veřejné dopravě. Vítězi ankety dopravního podniku se staly celokoženková sedačka pro autobusy a celoplastová sedačka s ABS pro tramvaje.

„Zájem cestujících o anketu je pro nás důležitou zpětnou vazbou. Výsledky ankety tak zohledníme při rozhodování o tom, kterými sedačkami budou nově pořizované dopravní prostředky vybavovány,“ uvedl generální ředitel DPP Jaroslav Ďuriš.

Z ankety podle dopravního podniku vyplynulo, že prioritou pro cestující je hygiena, těsně následovaná pohodlím. Bezpečnost při sezení a samotný vzhled sedaček hlasující považovali za podružné.

Celoplastová sedačka pro tramvaje (na fotografii číslo 5) je navíc dle respondentů vyrobena z nejvhodnějšího materiálu, je vzhledově nejzajímavější a cestující se v ní cítí i nejbezpečněji. Celokoženková sedačka pro autobusy (číslo 8) je pak podle cestujících opravdu nejpohodlnější.

Čalouněné sedačky skončí

Začátkem listopadu bylo v autobusech vozového parku dopravního podniku celkem 71 procent celokoženkových sedaček. Jejich trend je tedy vzestupný. V anketě se nesetkaly s úspěchem čalouněné sedačky, jež jsou náročnější co se údržby a hygieny týče. Proto byl v nedávně době představen plán postupné výměny čalouněných sedaček za jiný typ.

Pražané vybírali nejpohodlnější sedačku do autobusuPražané vybírali nejpohodlnější sedačku do autobusu | DPPTyto sedačky u cestujících neuspěly (Zdroj DPP)

V anketě „Jaká sedačka vám sedne“ mohli zájemci vybírat z celkem osmi různých druhů sedaček, u kterých hodnotili jejich vzhled, materiál, z něhož jsou vyrobeny, pohodlí, bezpečnost, životnost či vhodnost pro použití v autobusech a tramvajích.

Anketa se uskutečnila od začátku letošního září až do 17. listopadu ve střešovickém Muzeu MHD, cestující se k sedačkám mohli také vyjádřit v rámci Dne otevřených dveří DPP či vyplněním formuláře na webových stránkách dopravního podniku. Na internetu hlasovalo 10 187 respondentů, anketních lístků vhozených do schránky v Muzeu MHD pak bylo 1332.