Jančura dál dobývá Slovensko: chce vytvořit síť autobusových linek

Radim Jančura

Radim Jančura Zdroj: Sedmicka/E15

Společnost RegioJet, která patří do skupiny Student Agency Radima Jančury, chce na Slovensku vytvořit síť autobusových linek. Na jakých trasách začne linky příští rok provozovat, mají rozhodnout cestující, uvedl dnes v tiskové zprávě Jančura. Podobně už hlasovali cestující v Česku.

Na Slovensku jezdí zatím žluté autobusy na jediné vnitrostátní lince z Bratislavy přes Nitru do Banské Bystrice. Vnitrostátní přeprava funguje také na linkách z Česka, které spojují západ s východem země buď severní či jižní trasou. „Nyní připravujeme seznam tras, na které chceme vstoupit. Zákazníci nám mohou pomoci rozhodnout a posílat tipy, na kterých by uvítali autobusy oni. Chceme na Slovensku naše aktivity rozšiřovat,“ uvedl Jančura.

Podle mluvčího Aleše Ondrůje chce společnost zahájit přepravu na vybraných trasách už příští rok. Kdy přesně to bude, záleží mimo jiné také na tom, kdy se podaří získat licence a vyřídit další administrativní náležitosti. „Zájem máme o dálkové trasy, spoje navazující na naše vlaky a o mezinárodní linky, které Slovensko spojí s okolními evropskými státy,“ sdělil Jančura. Tipy mohou lidé posílat e-mailem. Servis má být v autobusech totožný, na jaký jsou lidé dosud zvyklí.

Rostoucí slovenské aktivity

Před měsícem otevřel RegioJet linku z Bratislavy do Vídně, kde za první čtyři týdny přepravil 20 tisíc cestujících a jejich počet roste. Na Slovensku provozuje také železniční mezinárodní linku Praha - Košice a vnitrostátní linku Bratislava - Košice.

Z té se chtěl stáhnout, ale poté, co národní dopravce ZSSK oznámil zrušení vlaků InterCity, ohlásil RegioJet naopak zvýšení kapacity svých vlaků. Provozuje také v závazku veřejné služby vlaky z Bratislavy do Komárna a chce se účastnit soutěže na dálkovou linku Bratislava - Banská Bystrica.