JOB AIR Technic hledá v průběhu krize letecké dopravy příležitosti

Zdroj: CZECHOSLOVAK GROUP

Letiště se postupně otevírají, ale v provozu není zdaleka ani polovina linek z doby před vypuknutím pandemie. Celý letecký průmysl zachvátila krize, otevřeně se hovoří, že až několik tisíc letadel bude již navždy uzemněno. Přesto i tato situace může přinášet příležitosti. Aktivně se je snaží na trhu vyhledávat například JOB AIR Technic, přední české letecké opravny sídlící na letišti v Ostravě-Mošnově.

Již v době pandemie se dokázala společnost vypořádat s uzavřenými hranicemi a dokázala přijímat letouny do údržby díky využití pronajatých byznys jetů. Tyto letouny přepravovaly posádku letadel zpět na domovské letiště, aniž by vstoupila na území České republiky a musela by proto do karantény. Zákazníkům nabízela též parkování letounů. Nyní vidí příležitost v často vynucených změnách pronajímatele, protože aerolinek v současné době neudrží kompletní flotily. JOB AIR Technic se přitom právě na tzv. redelivery checky dlouhodobě specializuje.

„Většina leasingových společností, které letadla vlastní a pronajímají je, má ve smlouvách s operátory, že kompletní údržba letadla bude provedena při jeho navrácení leasingové společnosti. Z toho lze odvodit, že se k nám dostanou také letadla, která by do plánované údržby v normální situaci šla  později. Podle aktuálního odhadu do konce roku vidíme značnou převahu redelivery checků nad standardní údržbou, a to až v poměru osmdesát ku dvaceti,“ říká Vladimír Stulančák, generální ředitel JOB AIR Technic.

V současnosti mošnovské letecké opravny fungují zhruba na šedesát procent svých kapacit, které v letošním roce navýšilo otevření nového opravárenského hangáru. Firma ale očekává – právě kvůli četnějším změnám provozovatelů – vyšší poptávku také v letních měsících. Během nich zpravidla bývají hangáry prázdné, protože letadla v čase dovolených slouží jak na běžných linkách, tak především na charterových letetech do dovolenkových destinací.

Návrat do období před krizí záleží na ochotě lidí létat

„Samozřejmě dnes nikdo neodhadne, jak se situace vyvine a jestli lidé budou chtít nadále cestovat letadly. Věřím ale, že by se situace mohla v průběhu několika měsíců stabilizovat. V této době nás těší, že nám podali pomocnou ruku naši stálí partneři, kteří si vybrali JOB AIR Technic, jako svého dvorního dodavatele, a s jejichž pomocí bychom měli tuto složitou dobu překlenout,“ říká Vladimír Stulančák.

Očekává, že návrat k normálu bude trvat delší dobu a že do konce roku se na nebe vrátí jen zhruba polovina letadel v porovnání se situací před pandemií. V této souvislosti se předpokládá, že dojde k uzemnění řady starších letadel. Na druhou stranu by situace pro letecké opravny nemusela být kritická také z toho pohledu, že v minulých letech byly opravárenské kapacity nedostatečné.

„Pokud mohu vyzdvihnout pozitivum, které aktuální stav přinesl, pak je to skutečnost, že se z důvodu nejistoty práce v zahraničí vrátilo poměrně dost kvalifikovaných pracovníků. Ti si dnes v České republice a na Slovensku hledají práci a můžeme si díky tomu vybírat kvalitní posily do opravárenských týmů. To je v porovnání se situací před pandemií, kdy jsme dělali nábory mechaniků například na Filipínách, jednoznačné plus,“ doplňuje generální ředitel JOB AIR Technic.

V letošním roce by měly JOB AIR Technic tedy nahrát redelivery checky, k nimž bude ve zvýšené míře docházet. Postupně by se pak měla situace v letectví stabilizovat, byť samozřejmě k určitému pročištění na tomto vysoce konkurenčním trhu dojde. Pokud se svět vyhne druhé vlně onemocnění COVID-19, což se nyní jeví jako nadějné, bude pro společnost JOB AIR Technic, jež je od roku 2016 členem průmyslově-technologické skupiny Czechoslovak Group, klíčové překlenout období příštích tří měsíců. V rámci struktury Czechoslovak Group je Job Air Technic členem specializované divize CSG Aerospace.

Opravny, jimiž ročně projde zhruba stovka letadel, by to měly zvládnout i díky své konkurenční výhodě: specializaci na složitější údržbu spjatou se změnou provozovatele letadla.