Kapsch prodává dceřinku vyvíjející komunikační software, majitele změní i česká pobočka

Mýtná brána

Mýtná brána Zdroj: profimedia

Mýtná brána
Kapsch
3
Fotogalerie

Rakouská skupina Kapsch prodává svou firmu Kapsch CarrierCom skupině S&T AG. Transakci posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), protože se týká i české dceřiné společnosti Kapsch CarrierCom. 

„K navrhovanému spojení soutěžitelů dochází zejména v oblasti vývoje software pro bezpečnou komunikaci v rámci železniční dopravy a chytrých dopravních řešení (zejména mýtní systémy), nákupu a prodeje přenosových komunikačních stanic a jejich součástí a v oblasti poskytování podpůrných služeb v rámci výše uvedených oblastí,“ uvedl na webu ÚOHS. Transakci úřad posuzuje v takzvaném zkráceném řízení, což znamená, že rozhodnutí musí vydat do 20 dní.

Skupina Kapsch zahrnuje čtyři hlavní firmy: Kapsch BusinessCom, Kapsch CarrierCom, Kapsch PublicTransportCom a Kapsch TrafficCom. Původně rodinná firma se sídlem v Vídni má nyní přes 7200 zaměstnanců.

Kapsch je od roku 2007 dodavatelem mýtného systému na dálnicích v České republice, jeho smlouva ale na konci roku končí. Vystřídat by jej mělo česko-slovenské konsorcium Czech Toll/SkyToll, které loni zvítězilo v mýtném tendru s nabídkou 10,75 miliardy korun za desetiletý provoz. Kapsch neuspěl s nabídkou zhruba o 2,7 miliardy korun vyšší.

Rakouská firma proti soutěži podala námitky u ÚOHS, který je však zamítl. Kapsch proti rozhodování ÚOHS kolem mýta podal dvě žaloby.

Policie na začátku března zasahovala kvůli podezření z korupce v mýtném tendru na několika místech, mimo jiné v sídle firmy Kapsch, na antimonopolním úřadu nebo v bytě místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Zatím ve věci nikoho neobvinila.

Skupina S&T AG je nadnárodní skupina se sídlem v Linci a zabývá se dodávkami IT řešení a služeb. Kromě České republiky a Rakouska působí v dalších 22 zemích.