Katar prolamuje izolaci. Jeho letecká společnost chce koupit podíl v American Airlines

Katarská letecká společnost Qatar Airways má zájem o převzetí desetiprocentního podílu ve společnosti American Airlines, největším leteckém přepravci v USA.

Katarská letecká společnost Qatar Airways má zájem o převzetí desetiprocentního podílu ve společnosti American Airlines, největším leteckém přepravci v USA. Zdroj: Boeing

Letadla společnosti American Airlines.
Letadlo společnosti American Airlines.
Letadlo American Airlines
American Airlines
American Airlines
16
Fotogalerie

Katarská letecká společnost Qatar Airways má zájem o převzetí desetiprocentního podílu ve společnosti American Airlines, největším leteckém přepravci v USA. Podle agentury Reuters by šlo o transakci minimálně za 808 milionů dolarů. Tak velký obchod by ale musely posoudit regulační orgány.

Zpráva přichází jen několik týdnů poté, co několik arabských zemí včetně Egypta a Saúdské Arábie přerušily s Katarem diplomatické styky. Qatar Airways oznámily, že podíl by koupily na otevřeném trhu.

American Airlines uvedly, že koupi podílu nad 4,75 procenta musí písemně schválit vedení firmy. Podnik také dodal, že zahraniční vlastník nemůže získat podíl větší než 24,9 procenta.

Qatar Airways upřesnily, že plánují prvotní investici do 4,75 procenta, ke které souhlas vedení nebude potřeba. Dodaly také, že si ve společnosti chtějí vytvořit pasivní pozici a nemají v úmyslu vměšovat se do managementu, ani do operačních a rozhodovacích procesů.