Konec přímé linky. British Airways a Air France ruší lety do Íránu

Mezi největší zákazníky českého Řízení letového provozu patří British Airways

Mezi největší zákazníky českého Řízení letového provozu patří British Airways Zdroj: E15 Stepan Bruner

Aerolinky British Airways se v sobotu potýkaly s výpadkem svých počítačových systémů
British Airways již nyní provozují 12 Airbusů A380 a mají zájem o další
Potíže se netýkaly letounů Air France, které používají motory General Electric
AF, Air France, letadlo
Lufthansa
6
Fotogalerie

British Airways a Air France přestanou od září létat do Íránu. Rozhodly se tak na základě nízké poptávky po destinaci. „Jelikož počet cestujících do Íránu poklesl, linka pro nás již není výnosná,“ řekl mluvčí Air France. Doposud britská aerolinka vysílala šest letů za týden z obou směrů, informovala agentura Reuters.

Poslední cesta z Londýna do Teheránu se uskuteční 22. září, z Teheránu do Londýna 23. září. Air France zruší spoj 18. září. Jejich rozhodnutí přišlo pár měsíců po tom, co Donald Trump znovu uvalil sankce na Teherán. To přinutilo několik mezinárodní společností ukončit v Íránu svou podnikatelskou činnost.

Rozhodnutí aerolinek uvítal izraelský premiérBenjamin Netanjahu. „Je to dobré rozhodnutí, ostatní by je měli následovat. Írán by neměl být odměněn za svou agresivitu v regionu a za pokusy šířit terorismus do světa,“ řekl na tiskové konferenci v Litvě.Naopak íránský vyslanec v Británii Hamid Baeidinejad vyjádřil lítost nad rozhodnutím aerolinek. „Vzhledem k vysoké poptávce po trase, je rozhodnutí letecké společnosti politováníhodné,“ napsal na svém oficiálním účtu na Twitteru.

Další z největších evropských aerolinek, německá společnost Lufthansa, neplánuje zastavit lety do Íránu. „Pečlivě sledujeme, jak se situace vyvíjí. Prozatím budeme létat do Teheránu podle plánu, žádné změny se nechystají,“ uvedl mluvčí společnosti.

British Airways pozastavila totožnou trasu v říjnu 2012, později v roce 2015 ji obnovila v důsledku dohody mezi západními mocnostmi a Íránem. Na jejím základě byla zrušena většina mezinárodních sankcí uvedených na Írán, na oplátku za omezení jaderného programu země. Air France znovu otevřela linku Paříž – Teherán po osmi letech v roce 2016.