Konflikt v Gaze tvrdě dopadne na zisk izraelských aerolinek El Al

El Al Boeing 767

El Al Boeing 767 Zdroj: CC BY-SA 2.0: Aero Icarus via Flickr

Izraelská letecká společnost El Al očekává ve třetím čtvrtletí velkou finanční ztrátu. Důvodem je vypjatá situace v Pásmu Gazy. Řada klientů kvůli tomu ruší své léty. O zisky tak přijdou i hotely a cestovní kanceláře.

Jak napsal list The Wall Street Journal, počítá El Al s tím, že ve třetím čtvrtletí se její zisk sníží o 50 milionů dolarů (o více než miliardu korun). Za stejné období loňského roku příjmy leteckého dopravce činily 643 milionů dolarů a zisk dosáhl téměř 60 milionů dolarů. Propad může pokračovat i v dalším období, protože se zpomaluje tempo rezervací.

Mnoho zahraničních leteckých společností dnes zrušilo lety do Tel Avivu, protože Palestinci v úterý vypálili k Tel Avivu raketu. Dopadla asi 18 kilometrů od mezinárodního Ben Gurionova letiště, zničila jeden dům a zranila dva lidi. Od 8. června, kdy boje v Pásmu začaly, radikálové z Pásma na Izrael vystřelili na 2100 raket.

Izraelští představitelé tvrdí, že letiště zůstává bezpečné, a El Al posílilo své lety, aby dopravila domů Izraelce uvízlé v cizině.

Pobyt v Izraeli zrušila už třetina návštěvníků

Finanční problémy mohou podle The Wall Street Journal čekat také na hoteliéry a cestovní kanceláře, protože v minulých dnech odřeklo pobyt až 30 procent návštěvníků. Mluvčí izraelského ministerstva cestovního ruchu Anat Šihorová-Aronsonová řekla, že se zatím nedá hovořit o panice nebo masových odjezdech.

Izrael zažil co do návštěvnosti loni jeden z nejúspěšnějších roků, protože ho navštívily tři miliony turistů.

Kerry přišel do Izraele jednat o ukončení bojů
Do Izraele dnes přicestoval šéf americké diplomacie John Kerry. Bude jednat o ukončení bojů v Pásmu Gazy s izraelskými i palestinskými představiteli a sejde se také s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem.
Kerry i Pan Ki-mun jsou v oblasti už několik dní a snaží se zastavit konflikt, který od jeho zahájení 8. července nepřežilo více než 640 Palestinců a 31 Izraelců. Většina palestinských obětí jsou civilisté.