Krize drtí zisky projektantů i kvalitu projektů

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Zápas o zakázky se ze stavebnictví přesunul také mezi projektanty. Každá druhá projekční firma je ochotná o práci bojovat s nulovou marží nebo jít dokonce až pod náklady. Nejhorší je přitom situace u velkých firem. Více než polovina z významných hráčů navíc připouští, že kvůli nízkým cenám se zhoršila kvalita odvedené práce. Vyplývá to z nového průzkumu analytické společnosti CEEC Research.

„Jenom blázen si může myslet, že za málo peněz dostane hodně muziky. Občané v této zemi to pochopili prozatím jen u salámů,“ uvedl předseda představenstva projekční společnosti Arcadis CZ Václav Hořejší.

Ve srovnání s rokem 2008 se ceny projektových prací propadly u většiny firem v oboru o více než čtvrtinu. Výsledkem je, že na 73 procent velkých firem kývne i na zakázku s nulovou či dokonce zápornou marží.

„Velmi nízké nabídkové ceny jsou důkazem zoufalství některých soutěžících a přispívají tím k devastaci trhu. Ceny jsou mnohdy i na 30 procentech očekávané ceny,“ sdělil generální ředitel Arch.Design Group Radoslav Kobza.

Polovina firem je kvůli získání zakázky připravená porušit své interní předpisy. „Současný nedostatek zakázek v kombinaci s nízkými, někdy i dumpingovými cenami vede k tomu, že firmy rozdělují zakázky na dva typy: jedny zakázky dělají pro peníze a ty druhé už jen pro čest,“ komentuje situaci ředitel CEEC Research Jiří Vacek.

Krize odvětví povede podle firem k pročištění oboru. Ředitelé v průzkumu odhadují, že jen letos trh opustí zhruba desetina společností.