Letecká linka do Pekingu se otevírá. Přinesla pokles cen

Otevření nové linky Hainan Airlines z Pekingu do Prahy

Otevření nové linky Hainan Airlines z Pekingu do Prahy Zdroj: ctk

Otevření nové linky Hainan Airlines z Pekingu do Prahy
Otevření nové linky Hainan Airlines z Pekingu do Prahy
Otevření nové linky Hainan Airlines z Pekingu do Prahy
Otevření nové linky Hainan Airlines z Pekingu do Prahy
4
Fotogalerie
Do Prahy dorazil první let společnosti Hainan Airlines z Pekingu. Letadlo na první přímé lince pro cestující z Číny přistálo na Letišti Václava Havla o půl sedmé ráno. Očekává se, že o linku, která už před svým spuštěním stlačila ceny u konkurence, budou mít zájem především čínští turisté.

Čínské aerolinky na první let nasadily Airbus A330, ačkoliv podle letového řádu má linku do Prahy operovat Boeing 767.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky je přímá linka z Číny důkazem zlepšování vztahů obou zemí. „Letecké spojení může výrazně přispět k tomu, aby se vzájemné obchodní i jiné kontakty nadále rozšiřovaly,“ řekl premiér během slavnostního zahájení linky.

Zlepšování vztahů se podle něj odráží i v růstu čínských investic v Česku. „Jen český export do Číny vzrostl za první pololetí o 18 procent. Pozitivním signálem jsou i rostoucí čínské investice tady v České republice, stejně jako rozšíření turistického ruchu,“ uvedl.

Cestující budou moci na lince využít tři spoje týdně v každém směru. Z Pekingu bude linka odlétat v pondělí, středu a pátek ve 2:30 místního času a v Praze by měla přistávat v půl osmé ráno. Na zpáteční cestu do Číny letadlo odstartuje ve 13:30 a na místo dorazí druhý den v 5:30 místního času.

Nejen finanční úspora

Nová linka spojující Prahu s Pekingem dokázala ještě před svým startem zahýbat s cenami na trhu. Hainan Airlines na spoj nasadily ceny od 12 tisíc korun. V reakci na to zlevnily spoje Air France s přestupem v Paříži a Austrian Airlines s přestupem ve Vídni, které ale i tak zůstaly o několik stokorun dražší než přímý let Hainan Airlines. Ten je navíc kratší, cestující ve srovnání se spojením přes Paříž ušetří více než tři hodiny.

Jak nedáno ČTK sdělil ředitel divize Business Travel společnosti Thomas Cook Martin Doupovec, linka má šanci na úspěch především díky zájmu čínských turistů. Pro které je podle něj nyní Praha módní turistickou destinací.

Linka tak může ještě posílit trend růstu počtu čínských turistů v Česku. Za uplynulých pět let se počet Číňanů směřující do Česka ztrojnásobil. Loni jich přijelo 212 tisíc, o 22 procent více než v předchozím roce, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.