Letoviskům na Mallorce a Kanárských ostrovech hrozí krach

Protesty na španělských letištích krotí policie

Protesty na španělských letištích krotí policie

Španělská ekonomika se propadá do recese a míra nezaměstnanosti nepřetržitě roste. Proto se Španělé bojí a šetří peníze, které by dali za dovolenou. To věští katastrofu pro cestovní ruch. Počet cizinců v letoviscích sice loni rostl, ale výpadek Španělů nenahradil.

Ve Španělsku to vře. Desítky tisíc občanů o víkendu protestovaly proti přísným úsporným opatřením konzervativní vlády. Situace Španělů se stále zhoršuje a nyní je již jasné, že krize zasáhla i cestovní ruch. Jediný sektor, který ve Španělsku podle slov ministra cestovního ruchu Jose Manuela Soria v zemi ještě fungoval. Za loňský rok sice přicestovalo do Španělska 58 milionů zahraničních turistů, což bylo o 2,7 procenta více než v roce 2011. To přineslo i rekordní tržby ve výši 55, 6 miliard eur.

Španělské letiště během stávkyŠpanělské letiště během stávky

Letiště v Madridu během protestů

V posledních dnech se ale situace dramaticky zhoršila. Na Mallorce, španělské Mekce cestovního ruchu, zkrachovala cestovní kancelář Orizonia. Obří skupina, které spojovala 900 cestovních kanceláří a cestovních agentur nemá peníze na zaplacení 5000 zaměstnanců. Hlavními zákazníky Orizonie, která měla v dobrých letech obrat přes dvě miliardy eur, byli právě Španělé a ti v recesi přestali cestovat. Orizonie po sobě zanechala dluh 600 milionů eur a ve španělském cestovním ruchu již panují obavy, že její krach strhne i další společnosti.

Horor na Kanárských ostrovech

Z krachu Orizonie jsou zděšeni také hoteliéři na Kanárských ostrovech. Mezi jejich klienty totiž převažovali právě Španělé. Příliv cizinců zatím nedostatek domácí poptávky kompenzoval. Ale tento rok vypadá chmurně. Na náladě hoteliérům nepřidávají ani problémy letecké společnosti Iberia a protesty zahraničních leteckých společností, které chtějí raději létat španělské pevninská letiště, protože jejich poplatky jsou nižší.

Kvůli stávce personálu Iberie odpadlo jen minulý týden 1200 letů a řada z cestujících měla namířeno na Kanárské ostrovy. Protesty v Iberii mají navíc pokračovat i dále a Španělsko tak přichází o důvěru turistů.

Méně cestujících

Zánik Orizonie a stávky v letecké společnosti Iberia vyvolají velké škody. Navíc omezení hlásí i další dopravci. Ty odrazuje zejména růst letištních poplatků.

Easyjet již v říjnu omezil část spojů do Španělska, protože se letištní poplatky v posledních dvou letech téměř zdvojnásobily. Minulý týden se k útlumu připojila i společnost Ryanair. Dotčená jsou letiště v Madridu, Barceloně, Seville a Valladolidu. Vzhledem k nižšímu počtu cestujících na španělských letiších hrozí zánik 5000 pracovních míst, odhaduje Ryanair.

To není dobrá zpráva pro cestovní ruch, který přispívá jedenácti procenty do španělského hrubého domácího produktu a zaměstnává 2,2 milionu lidí. „Od posledního čtvrtletí roku 2012, se cestovní ruch nedaří oživit“, říká studie průmyslového sdružení Exceltur. V loňském roce se zhoršila situace v 77 procentech španělských hotelů. „Za takových okolností, se žádná nová pracovní místa nedají očekávat,“ uvádí studie.