Liftago skončilo v provozním zisku, na strmý růst byznysu ale stále čeká

taxi

taxi Zdroj: profimedia.cz

Zakladatel alternativní taxislužby Liftago  Ondřej Krátký
2
Fotogalerie

Mateřská firma české alternativní taxi služby Liftago vykázala poprvé za dobu podnikání na českém trhu provozní zisk, na kladný výsledek hospodaření přesto ani za minulý rok nedosáhne. Nekonsolidovaná zpráva za rok 2017 uvádí, že firma dosáhla provozního zisku 85 milionu korun. Relativně úspěšný výsledek ale nebyl odrazem strmě rostoucího byznysu, ale důsledkem účetní operace související s navýšením kapitálu v dceřiné firmě Adler.

Liftago v té souvislosti rozpustilo takřka stomilionovou rezervu, jejíž tvorba se naopak loni postarala o obrovskou ztrátu firmy ve výši 97 milionů - stejně jako loni byl výsledek ovlivněn mimořádnými účetními položkami.

V zisku tak česká firma zakladatelů Martina Hausenblase, Juraje Atlase a Ondřeje Krátkého neskončí ani za minulý rok. „Liftago je v provozním zisku v několika městech, vzhledem k pokračujícím investicím do technologií však neplánujeme celkový zisk skupiny ani pro rok 2018,“ říká Krátký.

Firma zároveň převedla do vlastního kapitálu dluhopisy v hodnotě dvacet milionů korun, které emitovala v roce 2016. Deník E15 to zjistil z výroční zprávy firmy.

Slovenská dceřiná společnost Liftaga fungující v Bratislavě loni vykázala ztrátu téměř 1,5 milionu korun. „Vývoj výrazně zaostal za očekáváním,“ píše se ve výroční zprávě. Liftago proto pracuje na změně plánu pro slovenský trh.

V polovině října do přepravní služby investičně vstoupila firma Livesport Invest miliardáře Martina Hájka. Liftago tak získalo přes sto milionů korun na další investice. Součástí transakce byl také výkup většiny dosavadních akcionářů. Po dokončení obchodu budou zakladatelé firmy Liftago Martin Hausenblas, Juraj Atlas a Ondřej Krátký spolu s Livesportem držet přes devadesát procent akcií.